NYHETER OCH RESULTAT 2024
2023 hittar ni här

8-9 juni Det har varit Rallytävlingar i Jönköping i helgen jag har ju paus med Chessie men flera Njudungar var representerade. De gjorde alla fina resultat i detta spännande väder. Vi hade ju 12 st på vår kurs jag och Lotta och nu har hälften redan varit ute och tävlat flera med kvalificerande resultat, nån redan klar med nkl Det är så roligt när det går bra för er!!

9 juni Idag fick jag meddelande från Angelica som berättade att hennes Lewiz fått somna in i september 2023. Saknaden är stor och hon har inte tagit sig för att kontakta mig förrän nu. De hittade på mycket skoj tillsammans. Utbildning till barkborrehund, agility nosework m.m Tack för du gjorde hans liv meningsfullt! Tollartrollets Lufsen var efter Hilda och Rillo

27 maj-2 juni  Intensiv vecka må jag säga ... Måndag Anna-Karin och Christina var här och blev drillade i rallylydnad det är ju tävling på gång, tisdag ut på klubben sätt upp en bana till de som ska tävla, ny peppning. Onsdag lugn dag. ( Torsdag Hasse till Hultsfred för att grilla korv på motorträffen Farfars fordon ) Torsdag ut på klubben städa sekriteriatet och toaletterna. Fredag ut på klubben jag och Lotta sätter upp banorna plockar skyltar och fixar, på kvällen anländer de första till vår kennelträff som ska bo i vår i husvagn. Lördag kl 10 kommer resten av gänget. Tillo, Dalton, Zorro och Olle samt Chessie och Hallon. Sen dök även Evelina upp med sin nya som då är kullsyster med Lottas nya, de har inte träffats tidigare så skoj att vi fick till det.
Vi promenerade, tränade rally,  fikade och åt hamburgare samt va inne på Levanders 20 års jubileum en hel del hanns med. Söndag jag var på klubben igen 7.15 kokade kaffe bredde frallor m.m tävling på gång. Allt flöt på till belåtenhet fast det var kokhett, mycket dricka gick det åt... Olle tävlade i värmen gick igenom båda banorna matte fick jobba som sjutton men de skötte sig finfint. Heder till er båda.
 8 Njudungar tävlade en del för första gången 3 fixade till kvalificerade rundor och de andra är verkligen på gång så nära... Till helgen tävlar flera av dom i Jönköping hoppas inte det blir lika varmt.
Olle med matte Jeanette i hårdträning, fint focus.


16 maj Idag fick jag mejl från Susanne i Canada att Mika   ( Tollartrollets Molle)har blivit pappa till 8 fina valpar på kennel Dragonluck from dawn o Leary :-)
Nu får Susanne sin valp efter Mika jag önskar dig lycka till !!
10 maj Åkte iväg med Chessie till Åseda/ Lenhovda Bk rallytävling på gång. Vi var inte många tävlande denna klämdag som jag tror att många jobbade på...
Chessie hade startnummer 6 och 7 men allt rullade på väldigt snabbt. Bana A där tyckte hon det var onödigt att backa rakt så det blev så snett så -10 annars en del bris och nos i vanlig ordning, 71 poäng. Bana B kändes bättre två lägganden som hon gjorde korrekt och dubbel tysksväng gjorde hon fint många fina moment nos och bris även här så det blev 80 poäng på den banan. Annars var hon disträ och ofocuserad Pia Sävner hade gjort kluriga banor som var utmanande.
Men som alltid trevligt på klubben!

Nu kommer vi att ta en paus i tävlandet får se om det hjälper, vi kan spåra och apportera istället...

4 Maj Ytterligare en helg i Hundens tecken... Fredag sätta banor ihop med Lotta och plocka i ordning inför lördagens tävling i rally.
Lördag morgon var jag på plats 7.15 koka kaffe fixa och dona hade ju med det lilla som finns kvar i affären. Jag skulle tävla i Mästarklass så Hasse skulle komma med Chessie kl 11. så att hon slapp ligga i bilen och varmt blev det ju också...

Vi började på Lena Mattssons bana A Chessie var inte riktigt med i början vädrade nåt på agilitybanan :-) men efter den sträckan så kom hon igång. Men varför måste rumpan ner först innan hon lägger sig??? -10 på det så onödigt sen lite nos och bris slutar på 78 poäng och placering 5. Domarkritik Trevligt ekipage Bra följsamhet stundtals fin kontakt Fin runda.
 Nästa bana B domare Carina Ljungberg ser ju på banskissen att det är två lägganden! Så jag trimmade henne på det innan vi gick in och se där inga avdrag på det toppen toppen. Men lite smågrejer här och där och jag gick tydligen inte rakt så -3 var mitt fel slutar på 88 poäng och placering 4. Med kritik Härligt fokus och följsamhet. Kan säga det var skållhett på planen och åska i luften och då prestera så här är ju kanon.

Sen plocka ihop efter tävlingen därefter öppnade sig himlen och det vräkte ner regn och åskade. Skönt att våra hundar inte bryr sig.

På kvällen åkte vi in till Vetlanda med Plyman Weelers hade cruising med närmare 800 bilar och massor med folk kantade stadens gator.28 april Chessie mår bättre idag äter dricker kissar och bajsar normalt

27 april Lucky Luke LUKKE har debuterat i Avancerad klass det blev 83 poäng och placering 2 stort GRATTIS till Gunilla och Lukke


27 april Det blir inte alltid som man planerat... Vi var på plats i Tranås för 4 starter i rally mästare kl 6.45 start 7.30. När jag rastar Chessie känns det inte ok hon vill inte gå som vanligt drar inte nåt i kopplet, höga benlyft ruskar på sig. Jag tänker vi testar första banan och ser hur det går. Nä bestämmer mig för att stryka henne på 3 banor känns inte bra det här. Jag masserar, stretchar hon tar godis men inte lek. Hon verkar ha ont men vet inte var. Magknip dåliga tävlingsnerver :-) nä skämt åsido man blir rädd och ledsen när inte hundarna mår bra de kan ju inte prata med oss.


21 april var på plats på Hultsfreds bk kl 7.30 isande vind och snö i luften brrr svinkallt. Första start 8.30 på bana A Carina Thulin dömde kändes bra när jag gick av banan lite nosande och bris men ingen katastrof det blev 79 p . Bana B dömde Carina Ljungberg attans där fick vi en fel övning Chessie gjorde en snurr åt fel håll så 80 på den banan. Surt!  Bana C dömde Eva-Lena Strömberg  Chessie var lite trött tyckte domaren sega lägganden på dubbeltysken sa domaren att jag tagit 1,5 steg istället för två så petigt.... 76 poäng. Bana D domare Janikka Tilly där slår vi till med 93 poäng och CERT Grattis till oss!  Lång dag tillända var hemma kl 17 och genomfrusen, men en bra dag med många trevliga möten och välarrangerad tävling i dessa tider med strul på SBK.
Jag hade en go känsla på alla fyra tävlingarna sen att inte poängen blev bättre är väl inte hela världen men såååå nöjd med certet :)


20 april Jeanette och Olle har tävlat rally igen för första gången utomhus en erfarenhet rikare. 64 poäng så nära nära och andra banan disk.

18 april I dag har vi haft besök av Gunilla och Björn från Ottsjön 80 mil uppåt landet. De har numera bara Lukke nej inte bara de har en liten trädskällare också. Det var roligt att få se hur fint han utvecklats till en stilig gosse och så cool men samtidigt massor med arbetsenergi. Jag satte upp en avancerad bana för de ska debutera i den klassen om nån vecka. De var jätteduktiga både Lukke och matte Gunilla det bådar gott. Lycka till!  Lukke är efter Hallon och Redo


7 åringen Tollartrollets Lucky Luke   "Lukke"


16 april Idag har haft besök av Aston med matte Christina och husse Sigge alltid trevligt när de tittar in en sväng när de är hos bekanta i Byestad. Kul att se hur han utvecklas han har blivit en lugn och sansad kille och stilig inte minst.

Lagt in ett nytt kort på Nova

15 april Idag har T.Piggelin " Ella " fått somna in i en ålder av 13 år och 10 månader. Ett långt härligt liv till ända. Hon var efter Kaysa och Nemo.
Ingen hade trott att hon skulle överleva ens en gång. Hon var putteliten när hon föddes och när hon diade på Kaysa kom mjölken ut genom näsan hon hann inte svälja. En del rådde mig att avliva och en del sa det rättar till sig när hon får vanlig mat. Hade två olika vetrinärer som var här och kollade upp henne fanns inga fel ingen gomspalt, så vi avvaktar och när hon fick riktig mat  och blev starkare och hann svälja när mjölken rann till så ökade hon i vikt och allt blev jättebra. Man ska lita på sig själv men visst blir man orolig. Men nu springer hon på gröna ängar med mamma Kaysa som också fick bli gammal.

TACK till Anna med familj som gett Ella ett långt och härligt liv tillsammans med er.Här är när Ella fyllde 13 år


7 april Hade anmält till Rallytävling i Vimmerby vilket var förlagt till ett ridhus! Chessie har aldrig varit i ett ridhus ja ja vad är det värsta som kan hända att hon äter skit... Bana A dömdes av Ida Wessberg och vilken bana man blev alldeles snurrig av alla koner som skulle passeras. Frestelser åttor med sidbyte slamon två dubbla,  konskick gånger två en hög och en låg kon allt ganska nära varann. I allt detta även språngmarsch... Om man bortser från allt nosande på konerna så skötte hon sig och jag som klarade att hålla banan i huvudet rätt impad av mig själv faktiskt. 70 poäng och avdrag för ojämt tempo.
Bana B Carina Thulin dömde helt ok bana men trot eller ej så välter jag en skylt med påföljd att Chessie hoppar till och sätter om sig så -10 på henne och -3 på mig men sen var hon duktig och inget nos på konskicket :-) men otur att det fanns en liten plutt med skit som hon va tvungen att kolla men jag sa sputt ut och det gjorde hon men det blev ju nos där . Fin kritik Mycket bra jobbat Fin kontakt :-) 75 poäng   Men nu har vi testat på ridhus och svåra banor så man får vara nöjd ändå. Snart är det i Hultsfred med 4 starter utomhus med dukat smörgåsbord för en liten tollarnos!


24 mars Idag fyller Hallon och Redos valpar 7 år GRATTIS till Dalton, Zorro och Lukke.
Hallon fick ju diskbråck när valparna föddes därav inga fler valpar på henne. Trodde jag skulle mista henne men hon är en envis jycke och ett år efter valpningen så har hon återhämtat sig och börjat tävla så smått igen. Hon fixade ett championat i rally och även LD 1 som hon fixade nu i höst och pigg och rapp är hon så hoppas få ha henne några år till....


16 mars Idag har Jeanette med sin Olle ( Tollartrollets Grease ) tävlat för första gången någonsin. I Rally nybörjarklass på Väsby Bk. Båda skötte sig utmärkt och körde två kvalificeringsresultat på 92 resp 88 poäng. ( 70 p är för kvalificering )Bra jobbat av både matte och hund!! Detta gav nog mersmak tror jag absolut. Bara leta nya tävlingar...

Här sitter Olle och väntar på sin tur lugn och sansad.

14 mars SMS från Gunilla ikväll de hade fått låta Rubus ( Tollartrollets Björnbär ) vandra vidare. De åkte in till vetrinären för Rubus kändes inte ok och efter undersökning så visade det sig att han hade tumörer i magen. Alltså våra hundar visar ju inget förrän det är absolut nödvändigt. De beslöt att han nu får springa fri. På söndag om 3 dagar skulle han fylla 10 år. Vi känner med Gunilla och Björn som mist sitt lyckopiller så hastigt och för tidigt är det ju alltid....Tack för allt ni gjort för Rillo och ett fantastiskt bra liv har han haft hos er.


11 februari i väg kl 7 på morgonen hämta upp Lotta och Lyra i Vetlanda. Vi skulle tävla första gången i år i Värnamo, lite ringrostiga var vi allt inte lätt att träna med så mycket snö ute, de momenten som jag haft svårt för har jag tränat på i gästrummet och  på  Lisas loge. Jag hade startnummer 6 av 39 så jag hann titta på första ekipaget. Carinas bana kändes lurig och knölig, så jag bara går in och kör på. Lite nosande här och var och slarv från Chessie när hon viker ut 90 grader från mig två gånger och då blir -10 or så klart. Med alla andra avdrag blev det 60 poäng kvar...placering 25.
Nästa bana B dömde Evalena hon hade med de momenten som vi filat på och dom gör hon klockrent inte ett enda nosande jipieee. Sen var det ett moment gå ifrån kalla in med sidbyte enkelt kan man tycka, men då  gör hon en fin snurr när hon kommer in vid min högersida jaha -10 gjorde väl nåt med handen. Signalkänslig :-) Två gånger igenom frestelsen inget nosande jätteduktig! 82 poäng placering 21/39 tänk om hon inte hade snurrat ja ja tänk om. Jag är faktiskt rätt nöjd hon gjorde så många fina moment. Men man måste ha tur som Stenmark säger. Nu får vi ladda om i april blir det fler tävlingar.
Grattis till Lotta med Lyra som fick med ett cert hem!


6 februari Ny bild på Deena och uppdaterat sidan om oss.

21 januari. Idag firar vi Chessie-Buddie valparna som fyller 3 år. Grattis! En tanke går till Fox som inte fick uppleva denna dagen....