NYHETER OCH RESULTAT  2023

Här kan du läsa vad som hände 2022
22 september Äntligen fick vi till en liten träff med Hallons valpar. Lotta med Zorro och Britt-Marie med Dalton. Lite väl långt för Gunilla och Lukke att åka från Östersund du är förlåten :-)
Även Lottas nya Tollare Happy var med och fick hämta några dummiesVilken sötnos Lotta har tagit bilden


Vi hade en härlig dag mycket hundsnack och så träning på det. Sök och linjetag sen var de rätt möra särskilt Hallon som fick leta efter de sista små men är nu belåten. TACK för ni kom!

2 september Dags för rallytävling på min klubb Njudungs Bk. Förberedelser dagen innan bygga banor alltså mäta upp inte titta på några banor eftersom både jag och Lotta skulle tävla Mästarklass. Inget fusk här inte sånt är vi noga med...
Lördagen upp i ottan var på klubben 7.20 på med kaffe och ut med min butik, lite försäljning är aldrig fel :-) Sen började det droppa in tävlande och domare. Kl 9 var det samling och genomgång för Mästarna. Jag och Chessie började på banan med Carina Eliasson Thulin som domare. Chessie var uppe i det blå en hel del hyss för sig så inget cert men fattades ju bara 3 poäng till det så det var väl ok. Nästa bana var lagt på agilityplanen där aldrig Chessie är och tränar men inga konstigheter med det. Nu fick hon dock för sig att hon skulle sätta sig innan hon lade sig så -10 på det plus lite annat här och där så det blev 79 på Lena Mattssons bana. Stort GRATTIS till Lotta Malmvärn som fick 98 poäng på Carinas bana!!!!

Sen efter det var det dags att koka korv in med lunch och efterrätt i ugnen och duka fram och ha koll på det mesta. Det låg på mig och Lotta Malmvärn. Rebecka skötte sekreteriatet och Anna-Karin va skrivare på en bana. Så vi var inte många från rallysektorn men det flöt på bra hela dagen så en klapp på axeln. Kändes som alla var nöjda med oss.. Efter mästare kom fortsättningsklassen och där gick det strålande för Lotta Larsson som jag har coatchat två godkända rundor känns himla bra.
Därefter skulle allt plockas ihop var hemma strax efter kl 17 låååååång dag.
26 augusti  Ny tävling för Hallon denna gång dubbeltävling i Hultsfred. Domare Carina Ljungberg.
Började inget bra alls hon var mycket splittrad och ofocuserad. 5 på fria följet. Men 9 på hoppapportering och 10 på fjärren och sittande i grupp 8 på helheten tyvärr en nolla på runda konerna för JAG flyttade ena foten!!! 223 poäng och placering 3.
ok vi hade en chans till och nu började regnet....Det blev ännu värre 0 på sittandet hon står upp 0 på rutan en tass utanför, 10 på hoppaportering man får va glad för det lilla. runda koner springer helt fel jag visar henne och då gör hon det galant men betyg 0 så klart. 10 på sittande i grupp och 8 på helheten 166 poäng och placering 3 igen. Nu lägger vi denna tävling bakom oss och gläds åt de två första pris hon har i klass 1. Det var helt enkelt inte hennes och min dag idag, men det kommer fler tävlingar och då hoppas jag hon är på hugget igen.


20 augusti Idag var det Hallons tur till ensamtid med sin matte. Hon var anmäld till Nässjö Bk och lydnadsklass 1. Vi var 4 st som skulle tävla i denna klass med samling kl 11. Även tvåan skulle samlas då och de bestämde att de skulle gå först så det blev lite väntan. Vi fick startnummer 2. Hallon var inte fullt så taggad som hon brukar mycket nosande utanför planen. Ja ja.  Vi går in lite ofocuserat så fria följet blir därefter. Sen blir det bättre. Men på skicka runt konerna vilket hon tycker är jätteroligt i vanliga fall där fick jag ge ett ordentligt dk för hon tänkte stanna vid konen. Det ska hon ju göra i rallyn men inte här så det bidde en 7:a på det. MEN det räckte vi fick 262,5 poäng ett 1:a pris och placering 2.Nässjö Bk Domare Thomas Nyström12 augusti I dag styrde vi kosan mot Mönsterås och rallytävling Lotta och Lyra åkte med mig och Chessie. Vi startade som nummer 8 på bana A och vårt värsta moment var naturligvis med på denna banan men vi klarade det jippie inget avdrag på det momentet vilken vinst i sig. Bara lite smågrejer så det blev 93 poäng och CERT nummer 11 i ordningen! Banan kändes hur bra som helst och jag är nöjd. Bana B för Nalle Jag missuppfattade totalt ingången i åttan med byte bakom gick in på fel ställe och två gånger för det blev fel när jag skulle igenom den en gång till. Så helt mitt fel. Sen snurrade en liten piruett när hon skulle fram till konen så då drog hon på sig -10 summa summarum 59 poäng fick vi behålla annars var det ok  Äsch jag vet felen och vi gläds åt certet.
Lotta med sin Lyra fick också med sig ett cert hem.


Glasskullen efter Kaysa och Nemo har nu passerat 13 år de jag har kontakt med är framförallt Spirello Meja, Margaretha är bra på det.TACK snälla du.  Jag har också fått kontakt med TopHat Sprallis som lever och har det gott, hon har blivit stadshund flyttat in till Malmö men har det bra. Även Piggelin Ella svarade på mitt mejl och och hon har blivit av med sin livmoder och har lite problem med sina leder och får medicin för det men annars helt ok . Bjuder här på en bild på Ella som 13 åring.15 juli Minikennelträff bara Dalton med matte Brittmarie kunde komma denna gång. Men vi hade en härlig dag med promenad i lagom väder och fika naturligtvis lite lydnadsträning med Dalton och sen lite mat på det så var dagen fullbordad. Tack för du kom!


Han har vuxit till sig Dalton i både kropp och knopp !5 juli Tråkiga nyheter från Inga i Tyskland. Mikkel har fått somna in i en ålder av 9 år och 4 månader Han var från Bärkullen Hjortron i stamtavlan efter Gripa och Rillo. Det började med Kutan Lymfom vilket är väldigt ovanligt på Tollare senare blev det även Leukemi blodcancer så han fick somna in hemma med nära och kära omkring sig. TACK Inga för allt du gjort för och med Mikkel! Tänka tillbaka på allt roligt ni haft inom Rescue,  WT när ni varit här på Specialen och hälsat på hos oss ni är alltid välkomna hit ska ni veta. Meningen var ju också att han skulle blivit pappa till en kull han gjorde alla tänkbara tester och fick breeding certificat i jan -22 men det var väl ödet som gjorde att det inte blev några valpar .....om man nu tror på ödet...

Fina Mikkel räv alltid på språng och sen tillsammans med matte Inga, vilket härligt team ni var....


1-2 juli Britt-Marie och Dalton har varit på Öland i helgen och tävlat Nosework hennes egna ord om helgen
" Hemma efter en jättetrevlig helg på Öland med 2 dagars noseworktävling. Lördagen var Dalton totalt ofokuserad på de två första söken som vi nollade, därefter tog han de andra två galant. Söndag var han på banan igen klarade alla fyra, diplom och dessutom 3:e bästa tid på utomhus söket" GRATTIS!!!!En stolt Dalton!


2 juli I dag har jag och Hallon varit på Sävsjö Bk och tävlat lydnad klass 1 hon som inte tävlat lydnad sedan 2016 då körde vi i trean men fick aldrig nåt första pris och då kan man gå ner och tävla i " nya " klass 1 så sagt och gjort kul att träna in nya moment men det snurrar till det lite i hennes rallyhjärna.
Fria följet poäng 7 hon undrade lite över var skyltarna var, så lite ofocuserat dk och ss. Ställande 8 tog hon ngt steg. Inkallning 9,5 satt väl liiite snett. Rutan 9 jag säger framåt rutan som då räknas som extra kommande jag väljer att göra så för att hon ska gå rakt fram och inte in från sidan. Apport och hopp 9 även där ett liitet snett sittande . Fjärr 8,5 lite ofocuserad så jag klämmer i lite med ett extra kommando. sändande runt koner 8 jag var inte säker på utan att hon skulle stanna vid konerna vilket man gör i rallyn så jag klämmer till med hitkommanda hellre det än noll. Sitt i grupp 10 och helhet 9 hon busade och skällde mellan momenten därav en 9 Bra samarbete! 275,5 poäng 1 pris och klassvinst!


1 juli En liten kennelträff blev det men desto mer hann man ägna sig åt alla. Startade med sedvanlig fika med jordgubbstårta och bullar. Därefter gick vi till skogen. Markeringar och sök med dummies och linjetag. Sen prova på med and och kråka för de som ville. sen hem igen och jag lade två spår till Deena och Krusa appellspår på åkern. Mattar och husse fick nåt att träna på och blev inspirerade vilket ju var meningen. Hamburgare smakade gott senare och sen var klockan plötsligt 18.00 TACK snälla ni för ni kom och förgyllde dagen.Syskon Deena och Aston efter Chessie och Buddie            Syskon Hallon och Krusa efter Gripa och Rillo

Chessie mamma till Deena och Aston25 juni I dag fyller både vår dotter Linda och Chessie år. Chessie fyller 6 år och Linda 39 åren går....

Extremt varmt idag på Chessies födelsedag här hittade vi lite skugga i skogen.
23 juni En ny bild på Chicago.

Vill önska er alla en riktigt härlig Midsommarhelg!

1 juli blir första lilla kennelträffen ni som kan är välkomna vid ca kl 11.
18 juni Idag säger vi GRATTIS till Glasskullen som fyller 13 år De är efter Kaysa och Nemo. Hoppas ni får en härlig dag med mycket bad och godis!
Meja 13 år       (T. Spirello)

3 juni Idag har vi premiärtävlat med nya regler nu var det Chessies tur i Jönköping. En trevlig tillställning och lagom varmt nya domare för oss Kristina Wendel och Ylva Malm. Bra och lagom kluriga banor Chessie som vanligt full av energi och lite tokigt här och var resulterade 75 och 78 poäng. Hon var i både hinder och skyltar så lite yvigt om man säger så men jag känner mig nöjd ändå och så kul att träffa på gamla bekanta jag inte sett på åratal Susanne och Yvonne så kul!!!


3 juni Åsa har varit med sin Deena på utställning idag i Norrköping Birgitta Svarstad dömde och det blev Very Good i öppen klass och 2 ökk
25 maj  Lite uppdatering på Chessie. Nu 3 månader sedan vi kastrerade henne. Vi kan numera ha dom lösa och under kontroll utomhus vilket känns bra de verkar inte bry sig speciellt om varann. Inne har vi ännu inte vågat för skulle det ringa på affärsklockan vet jag inte vad som häder...Riskerar inget här och dom är så vana vid detta nu så känns inte som ett problem.
MEN den 16 april efter vi varit på BPH med hennes valpar så var det många fästingar på hundarna så jag gav dom Bravecto på söndagskvällen. På natten kräktes Chessie flertal gånger samma dagen efter. Jag gör som man brukar med kräkningar så på onsdagen var hon som vanligt igen. Söndagen åkte vi till Moheda på utställning hon var precis som vanligt. Natten mellan söndag och måndag diarèe samma tisdagen också  så jag tänker nä nu måste jag ha ID mat. Åker in till Vetlanda djurklinik  och Lotta tycker hon ska kollas upp. Så blodprov togs visade för mycket vita blodkroppar skulle även komma in med urinprov morgonkiss efter en lugn natt :-)Torsdag morgon var en sådan. De ville kolla upp för Cuchings sjukdom. Jag har även reagerat på att hon gått ner i vikt sedan kastreringen vilket ju brukar va det motsatta. Hon vägde 15,2 när vi kastrerade henne och nu 13,8 känns inte bra. Ryggraden stod också upp.

Detta var den 25 april Fått svar på urinprovet det var INTE Cuchings puh så skönt...

8 maj varit inne och tagit nya prover nu var allt helt normalt igen och hon har gått upp 8 hg så nu känns allt mycket bättre och hon är pigg som en mört och är igång med träningen igen.
Det var första gången denna hunden var helt kass i magen i sitt liv en teori enl vetr. kan satt igång något i magen med hormoner och bravecto på det och stress. Men nu är hon bra igen.

Om man nu trodde att en kastrering skulle göra henne lugnare så var det fel tänkt hon är ännu mer på tårna men vi kämpar på ......


30 april  Hade anmält båda jyckarna till rallytävlingen i Vetlanda det är ju så nära och få anmälningar så vi kör på båda. MEN Chessie var ju inte riktigt ok så henne fick jag lämna återbud till men istället fick ju Hallon lite egentid med matte vilket hon uppskattar till max.
Hon har ju varit lite låg när vi går in på tävlingsbanan men älskar att träna så idag blev det träning på det att ha skoj även på tävling. Det må jag säga det nappade hon på...Första banan 57 poäng. En chans till en trevlig bana hade Pia Sävner fått till inga konstigheter den passar oss. Hallon lika glad. Började med två hopp i vinkel tjohooo där stod en fotograf jag bara måste kolla in henne och säga hej och där blev vi diskade. Men vi fortsätter och hon gör resten strålande, med stor glädje! Ja ja det är sånt som händer hon är ju 9 år och livet leker fortfarande och det är väl det rally handlar om att ha skoj eller hur?!

På kritiken stod det Härlig positiv och social hund :)  Snygga lägganden :)Fotograf Lisa Thorsell.

23 april Labrador Småland dags för deras vårutställning i Moheda. Alltid lika trevligt fint bemötande och så bra när man kan vara inomhus och inte beroende av vädret. Toppen!
Jag passade på att visa upp både Hallon och Chessie för Jan Herngren han dömer ju på officiella utställningar så jag tänkte att han ger nog en korrekt bedömning av mina jyckar. Hur det gick jo vars Chessie är ju inte så van att bli hanterad men skötte sig bra  jättefin kritik som ni kan läsa här. Hon fick 1 ÖKK med HP och sen 2 BTKL. Hallon in som Veteran överlycklig att visa upp sig och springa det är kul... Så hon blev Bästa veteran med HP och BIR.! Kritik
I grupp 8 var det många representanter så tack och adjö. I Veteranbiset var det 11 st och likadant där tack och adjö.

Butiken var ju med och välbesökt tack alla trevliga goa kunder som kommer och pratar och handlar till era jyckar.
Detta är något som jag kommer sakna väldigt mycket.....

15 april I dag bar det iväg på BPH beskrivning närmare bestämt till Blädinge och anläggningen Work for Fun. ( Utanför Alvesta ) Chessies 4 valpar som bor i Sverige skulle beskrivas och det fixade dom galant, så roligt att se deras olika reaktioner på momenten. TACK till er valpköpare som kom och visade upp era valpar som nu vuxit på sig och blivit stiliga unghundar.Deena                       Nova                               Nova                         OlleOlle                                  Olle                                                     AstonAstonDeena, kunde lika gärna ha varit Maya, så otroligt lika......29 mars Ingen lever för evigt så idag var det dags att säga farväl till Tollartrollets Harley " Fox " 13 år 9 månader ett långt och ett helt fantastiskt liv. Han blev helt döv i 1 års åldern men Linn gav inte upp för det utan de blev ännu mer tajtare i sin träning och med hjälp av tecken så tog de sig upp till höga höjder inom Agility de var nog lika envisa båda två. 2017-2018 så tog de championat i både Agility och Hopp de deltog även på flera SM både inviduellt och i lag med strålande resultat.
Många hade nog gett upp med tanke på Fox handikapp men inte Linn blev nog mer som en utmaning att det ska gå stort TACK för det Linn att du inte gav upp utan gav Fox ett rikt och långt liv hos er. Tänker på er hela familjen Hammarbäck det gör ont att mista sin kompis. Kommer så väl ihåg när ni var första gången och tittade på valparna det var så varmt så vi visste vart vi skulle ta vägen och likaså när ni skulle hämta, ångrar inte en sekund att ni fick Fox.
Fox var efter Tollartrollets Snöflinga-Hilda och Vildandens Blåmussla af Spirtas


Ett ömt farväl.....
24 mars Nu är det dags att fira Hallon och Redos kull de fyller nämnligen 6 år! Grattis till er Zorro,Dalton och Lukke!!

23 mars Rätt många beslut har jag tagit senaste halvåret... Bland annat inga mer valpar på Chessie, Chessie är kastrerad och nu nästa beslut kommer att avveckla butiken under detta året, så jag kommer inte beställa hem mer varor utan kom och köp av det som finns mycket har jag redan sänkt priset på.
Har haft butiken i 23 år så det är kanske dags att ta pension. Bearbetar detta i mitt huvud kommer att sakna detta alla kunder som man får en pratstund med och löser alla världsproblem med.


21 mars Nya bilder på Rubus och Lukke TACK Gunilla!17 mars Hurra hurra för bärkullen som fyller 9 år idag !!!


Hallon 9 år


8 Mars Nu är det officiellt att Tollartrollets Molle "Mika" har fått somna in. Han fick vandra över regnbågsbron den 18 februari. Susanne bad mig att inte lägga ut detta förrän hon själv skrivit om det, det är tungt. Alltid ledsamt när de ska gå vidare men vilket liv han fick Mika. När Susanne köpte honom hamnade han i Tyskland och skulle bli räddningshund. Susanne var här hos oss på valpträff och jag introducerade dom inom jakten och Mika var en naturbegåvning och det var även Susanne och på den vägen var det... De kom även hit för att göra MH på Njudungs BK. Viltspår blev också något de tränade på och gjorde 4 starter i Sverige och Mika blev Viltspårschampion. Utställning i början var han inte tillräckligt utvecklad växte sakta men säkert och han blev Tysk Utställningschampion.  På tollingjaktprov blev det en hel del starter i Sverige. Till slut med hjälp av Håkan Linde ( Susanne med familj flyttade till Canada) så blev de även Svensk Tollingjaktchampion! Kennelns enda...än så länge :-) Därefter flyttade även han till Canada med på resan var ju även hans son.  Han lever vidare genom sina valpar som han fått i Polen, Sverige och Norge.
Han fick Lymfcancer och på två veckor var han borta.

TACK Susanne för du gav Mika ett rikt och långt liv.

Molle är efter Tollartrollets Snöflinga-Hilda och Renarders Papaya Tamarillo-Rillo

Tollingjaktchampion!!!!


1 Mars Nu har det gått en vecka sen kastreringen på Chessie, hon är pigg och galen när tratten åker av...men det måste hon ha ett tag till stygnen tar vi på måndag nästa vecka.

28 februari I dag kom en bild på Olle som har sportlov i fjällen med gott om snö, härligt.22 februari Detta året har inte varit så skojigt med Chessie och Hallon, något har hänt de kan inte mötas i dörren, inte ens vara lösa ihop ute i skogen utan att de ryker ihop, ordentligt! Så det vart stängda grindar koppel i avstånd från varann. Det är Chessie som flyger på Hallon i nacken och så klart blir Hallon osäker och undrar när hon kommer flygande. Men efter noga övervägande och prat med hundkunniga och vetrinärer så beslutade jag mig för att kastrera Chessie. Hoppas på hormoner. Hon har ju inte löpt på ett år märkligt bara det hon brukar ha 8-9 månader emellan. Sagt och gjort fick snabbt en tid på Växjö Nya Djurklinik, blev väl omhändertagen fick vara med när hon blev nersövd så hon skulle känna sig trygg.
Så nu hoppas vi på det bästa.
15 februari  Äntligen fick vi till en gemensam träning Gunilla med Stella och jag med Chessie. Ibland är det tydligen bra att ha lite paus i fågelträning. Idag överträffade hon sig själv lilla fröken Chessie. Kråka och duva tränar vi inte vanligtvis med, utan bara änder. Men se där även dom kom in och levererades i hand. Vi började med sök på 5 vilt, därefter två enkelmarkeringar och sen linjetag. Ja det verkar som det finns lite hopp. Men snart blir det påtvingad vila hon ska in på operation om en vecka.... därefter får vi se hur dan hon blir då....
23 januari Nu finns lite nya bilder på Chessievalparna

21 januari I dag kom även röntgenresultatet på Chicago från Tyskland han röntgades i höstas så det tog lång tid för resultatet att komma men nu är den här... Höfter: A2   ED: 2
Höfterna prima och pålagringar fram.


21 januari  Idag säger vi GRATTIS till två-åringarna Deena,  Nova, Cola, Aston, Olle och Chicago! Sänder en tanke till Fox som inte längre finns bland oss fick ju somna in alldeles för tidigt.
Några nya bilder finns på sidan

7 januari Första tävlingsresultatet för i år står Lotta och Zorro för. De debuterade i Avancerad klass på Olofströms Bk och det gick alldeles strålande 97 poäng och placering 1! Stort GRATTIS vilket team ni är!

1 januari . Vi välkomnar ett nytt år 2023 spännande att se vad det kommer att erbjuda. Säkert en hel del.