NYHETER OCH RESULTAT 2022
2021 hittar du här

GOTT NYTT ÅR!!!


26 december i år blev inte utställningen avbokad på annandagen så vi gav oss iväg med butik och hundar till Moheda, lite smidigare nu när vi bara har två hundar men vi saknar Maya...
4 tollare anmälda varav Hallon var en och hon går ju i veteranklass. Hon blev Bästa veteran med Hp tyvärr oplacerad i biset det var 10 st och bara 4 placeras.
Nu tackar vi för detta året och hoppas vi möts i framtiden både på utställningar och tävlingar.


21 december Ett år går fort alldeles för fort snart är det slut med 2022 och vi får blicka framåt till 2023. Vad månde bliva av det året. Ingen vet...
Nu vill jag önska er alla en GOD JUL och ett GOTT SLUT på -22 och ett GOTT NYTT -23
Så hoppas jag att vi ses nästa år på lite valpträffar och träningar det ser vi fram emot.
11 december Efter mycket funderande fram och tillbaka, diskuterat med uppfödare, vetrinärer och andra hundkunniga så har jag kommit fram till att jag inte tänker låta Chessie gå vidare i avel. De flesta har sagt, ta en kull till det kan ju bero på kombinationen, men i slutändan är det jag som fattar beslutet och även får stå för konsekvenserna. Jag känner att jag just nu inte klarar det jag far så illa och mår dåligt när en familj får ta bort sin valp vid 4 månaders ålder det ska ingen behöva uppleva, det ska va glädje när man får hem en liten valp. Ok ingen kan förutspå vad som kan hända det är levande varelser och ingen gjort kombinationen innan, men man har ett ansvar, det är inte värt det.
Under sommaren när jag fick låta Maya somna in så for ju tanken igenom huvudet på mig att para Chessie och få en valp kvar här hemma. Jag gjorde en massa efterforskningar på olika hanar och kombinationer, har god kontakt med uppfödaren och även hundägaren. Vi var och hälsade på och allt kändes jättebra. Trodde hon skulle löpa okt/nov men hon var nog mest styrd av Mayas löp de var ju synkade och startade samma dag, men nu fanns ingen Maya som styrde upp det hela. Hon har inte heller idag startat sitt löp. Så ju längre tiden gick desto mer ställde jag mig frågan hur jag skulle göra. Hasse har redan sagt sitt vilket var att han tycker inte om att se min oro inför löp parning valpning m.m ( Han kan va rätt klok ibland ) Sen späddes det på av en kund i affären som själv varit uppfödare i många år ( inte tollare ) hon hade kommit fram till att sluta med sin uppfödning och det kändes så himla bra nu har hon bara en hund av större ras. Ja det ena gav det andra och på lördagen ringer jag upp uppfödaren till hanen jag spanat på och sa som det var. Vi hade ett långt fint samtal TACK för det och hon sa flera gånger att det var bra att jag kom fram till detta innan hon var parad...Sen får man ju inte bara tänka på tiken även hanen får ju dåligt rykte om han lämnar nåt som inte är så bra.

Chessie fick ju en kull med starka höfter och armbågar 5 A och 0, en väntar vi på resultat från . Alla 6 friska och krya de är ju snart 2 år nu. Nr 7 är ju avlivad  ( Vilket tog ägaren och mig väldigt hårt så ledsamt går ej att beskriva ) Porta cava shunt. Ingen vet arvsgången ännu.

Jag är tacksam över alla hundar ( Ca 120 st tollarvalpar mellan 1991-2021 )  som vi har fått uppleva här på kenneln och de flesta har fått långa bra liv bara en fick vandra vidare vid 4 månaders ålder men en för mycket. Men det är väl så man ser bara dom och inte alla som fått vara friska med långa härliga liv.

Tack till alla goa valpköpare som förvaltat dessa Trollungar!
Vi ses nästa år på valpträffar.

Sen får vi se vad framtiden utvisar, kanske nån lånar ut sin tik till mig....... det blev en lång förklaring men så här känns det just nu....

Jag vill också tillägga att Chessie själv aldrig varit sjuk i någonting utan en frisk och sund hund, arbetsvillig och duktig och på senare tid riktigt gosig och gillar mycket att ligga i mattes knä. Så absolut inga fel på henne. Tyvärr kan man inte se anlagen hon ev bär på.24 november I dag damp det ner ytterligare ett röntgenresultat på en Chessie valp. Denna gång från Finland Tollartrollets Cabaret  "COLA " som har A höfter och 0 på armbågarna så himla skönt nu väntar vi bara på Chicago han är röntgad men inget resultat ännu.
5 av 6 har A höfter och fria armbågar
TACK till Lotta och Tapio för ni röntgade eran fine kille.


Foto september 2022


21 november Hade ju tänkt att vänta med att ta ner alla tälten idag efter julmarknaden. Lätt att va efterklok det skulle vi gjort i lördags kväll nu är tälten knäckta av all snö.... så trist  :-(20 november Upp kl 5 körde iväg till Moheda kl 6 på oplogade vägar men man får köra försiktigt och inte mycket trafik så tidigt på morgonen. Många utställare valde nog att stanna hemma för det varnades för mer snö.
Jag ställde Hallon i Veteranklass och hon var supertaggad och översocial med domaren men hon gillade det och gav Hallon både BIR och Bästa veteran. I finalerna gick det inget vidare ingen placering för det var många om budet.Men så himla skoj att Hallon är så pigg och taggad.
På hemvägen var det en del som gjorde idiotomkörningar och inte höll avstånd och vad ser man jo just den bilen ligger i diket, men det verkat gå sakta neråt för det verkade inte va stora skador ....så kör försiktigt håll avstånd.

Mycket snö den 21 november 22

19 november Julmarknad i Alseda. I år är vi 5 st som kör ihop. Vi, Levanders, Tomteverkstan, Ädelboa och Loaklevs lustgård.
Lite snö kom under natten vilket gjorde att det blev lite julstämning men nordanvinden var tuff. De som var hos oss: Moas delikatesser, Nye skola som sålde Vasen ost, Cillas krukor, Sabinas Hundmassage, Lantmia från Steninge och Hasse grillade korv förståss. TACK till alla som kom och gjorde att det blev Succe´även i år.

Butiken stängd den 1 november välkomna onsdag kl 11!

30 oktober Vilken helg det blev.....På morgonen åker jag och Lotta med våra hundar Chessie och Lyra till Värnamo för att gå kurs och lära oss de nya reglerna i rally som träder i kraft 1 januari. De visades föredömligt av Forserumsgänget. På em fick vi ta in våra hundar och träna på momenten en del klurigheter att träna på. Chessie skötte sig utmärkt var ju säkert ett 30 tal hundar inne i hallen men hon lyssnade bra på mig.
På kvällen var vi och uppvaktade Ragnar som igentligen fyller den 31 men firades idag istället.

Lotta med Zorro ( T.RaTaTa ) debuterade i lydnadsklass 1 och fixar en uppflyttning direkt med 263 poäng och en 4:e placering. i protokollet 4 st 10, 3 st 9, 2 8,5, 1 7,5 och en nolla och ändå fixa uppflytt stort GRATTIS till det!
Brittmarie med Dalton har tävlat nosework med supersnabbt fordonsök 10,93 här går det undan. Gör ett utmärkt arbete på både inom och utomhussöket GRATTIS!
Jeanette och Olle ( T.Grease ) har varit på SSRK utställning i Mjölby de fick en jättefin kritik och Olle skötte sig exemplariskt i ridhusmiljön. De fick Disk eftersom domaren ansåg att Olle hade ett litet underbett vilket han inte haft på tidigare utställningar. Men domaren dömer och tur att man åker hem med samma goa hund som man kom dit med.15 oktober. Inbjudna med butiken till Kuvasz utställningen i Moheda 268 hundar anmälda verkligen en hög siffra i dessa tider. Tror folk är lite sugna efter pandemin och vill träna sina unghundar för kommande stora utställningar framöver.
Jag passade på att visa upp Hallon som är en pigg veteran numera.....Kritiken: 8 1/2 år veterantik med fantastiska rörelser. Vackert feminint huvud. Bra hals och rygg. Bra vinklar fram och bak. Fin bröstkorg. Välvisad.  Bästa Veteran med HP och i finalen blev hon BIS 3!Stolt eller?


9 oktober I dag bar det iväg till Hultsfred på rally. Jag hade anmält både Hallon och Chessie, tänkte det blir sista tävlingen för i år. Vi började på bana A för Ingrid Dahlqvist en klurig men rolig bana med skyltarna tätt. Hallon gick in först lite låg emellanåt så det blev 78 poäng med Kritik: Vacker runda lite ofokucerad i mellanåt Trevligt ekipage!  Chessie funkade lite bättre tog tyvärr ett sidosteg på sista skylten med en retfull -3 så det blev 88 poäng med kritik: Ekipage med stort förtroende för varandra. Ljuvlig runda! Roligt med så fin kritik tycker jag.

Bana B där dömde Carina Eliasson Thulin Där hade vi bättre flyt med andra svårigheter men den passade oss. Hallon 93 poäng och CERT och Chessie 97 poäng och CERT bra avslut på året. Nu kan de börja löpa när dom vill......
Grattis till Lotta och Lyra som även dom fick ett cert 92 poäng !!


8 Oktober  Heldag på klubben vi hade en rallytävling i Nybörjarklass och avancerad jag var där kl 7.30 och hemma 17.30 men allt flöt på med bara en domare så tar det ju lite tid. Vädret var ju inte helt nådigt med regn blåst och solsken om vartannat. Men nu har vi gjort vårt för i år...
Grattis till alla som nådde sina fina resultat!


5 oktober Trevliga nyheter så här på morgonkvisten T. Dreamgirl  Deena röntgades i fredags och idag kom resultatet A höfter och ED 0 och igår röntgades T. Hamilton Aston och idag kom resultatet även han med A höfter och ED 0 Grattis till er och till oss som är uppfödare....TACK för ni röntgar!

De är efter Chessie och Buddie.
24 september Äntligen skulle det då bli av med en valpträff för Chessie kullen...... 3 av 6 kunde komma så 50% är ju inte illa....De som kom var Deena, Olle och Aston.
Kl 11 dök alla upp på gården så då vart det 11 kaffe med bullar och gokaka. Därefter packade vi in oss i bilarna och körde ner till Emån. Där visade jag tolling med Chessie och hon fick även hämta ett par änder på vatten. På land fick hon hämta dummies på sök, linjetag och markering. Det verkade som alla uppskattade att få se lite hur det kan gå till på ett tollingjaktprov. Därefter var det ungdomarnas tur de var supertaggade. Olle hade ju åkt många timmar i bilen och det märktes. Alla tre hade stor vattenpassion och alla simmade utmärkt. Två av dom tog in fågel. Sen fick de även göra markering och sök de är verkligen snabba som vesslor tar för sig ny mark och ger sig inte i första taget. Nu har de ju inte gjort så mycket sånt här så det måste man ju tänka på alla barn i början men nu vet dom vad dom ska träna på. P.g.a pandemin har vi ju inte kunnat träffas.
När vi fått nog av alla Älgflugor åkte vi hem till oss igen och jag fixade till en Jägarsoppa mums och varmt och gott. Mycket prat blir det. Vilket är bra med olika erfarenheter. Därefter satte jag upp en rallybana i Nybörjarklass till Olle och Deena. Detta måste ni satsa på i framtiden vilka duktiga hundar, med rätt instruktioner så kan ni gå hur långt som helst.
Sen tog vi kväller.....    Nya bilder på deras sida här.
Nu till min och Chessies bravader i helgen :-)  16 september vi packar husvagnen och ger oss iväg till Oskarshamn när vi stängt butiken. Rätt många år sedan jag var ute med den och Chessie har aldrig varit med,  trots sina 5 år :-)  Hasse däremot har ju luftat den på några bilträffar. Ja men nu var det då dags. Lotta och Nikke skulle ta husbilen dit så det var lite därför också en semestertripp i tävlingarnas tecken...

17 september de börjar med nybörjarklass på morgonen och vi träffar på och ser 4 duktiga tollare från Öland ! GRATTIS till alla era fina resultat!! Kl 13 hade vi samling och Debbie Hansson, en ny domare skulle döma och andra banan dömde " Nalle " på. Trevliga och roliga banor! MEN en ofocuserad Chessie visade all tänkbar självständighet som finns nosande och ibland gjorde hon ett par extra snurrar för hon trodde det skulle va så hmmm. På Nalles bana fick vi ihop 69 poäng 2 felövningar lite bris och snett och vint. På Debbies bana börjar det på sämsta vis kommer fram till startskylten sätter sig nähädu här sitter inte jag så reser sig upp ett steg fram och sätter sig så redan där -10. Äsch vi kör på,  nos, bris, snurr åt fel håll, nos i frestelsen ( matskål ) 2 sista skyltarna gör hon jättefint så innan vi passerat målskylten tar jag medvetet upp leksaken och kampar med DISK som påföljd. I kritiken " Fint och bra jobbat av matte, Bra coachat! " Tack Debbie. Nu lägger vi detta på erfarenhetskontot.

Vi gör våra vandringar med hundarna på detta fina område med camping och vandringsleder så vi har det bara bra, är förståss besviken efter tävlingen och funderar på om jag ska starta dagen efter...

På kvällen har någon hyrt ladan på klubben för en 50 årsfest ( inga tävlande ) det var verkligen en brakfest med mycket hög musik. Musik förresten mest dunka dunka. Vi tänkte de håller väl på till 11-12 kanske. Pigga dom där 50 åringarna :-) Trodde vi :-(  de slutade vid 3 tiden på natten så det vart inte mycket sömn där inte, för oss.
Tur för Lotta och Nikke att de valde att stå på ställplats nere i hamnen där vart det betydligt lugnare.

Men hur eller hur jag väljer att tävla och nu med domarbyte Petra Nilsson hade blivit sjuk och som ett under får dom tag i Ingrid Dahlqvist och hon ställer upp. Hon hade på lördagen dömt i Osby så hon fortsatte bara och köra till ett hotell i Oskarshamn. Bra jobbat! Annars hade det bara blivit en tävling den dagen.
Samma här trevliga och utmanande banor. På Ingrids var det många skyltar sakta marsch det är ju inga problem för Chessie jag går ju sakta med henne så jag kan hålla henne lugn och ha " nageln i ögat " men tydligen så tyckte Ingrid jag gick för sakta när det va vanligt tempo så fick några onödiga -1or nämnligen 4 st! Attans får tänka på det. På kritiken står det Härlig attityd i ekipaget! Fina moment! Så det blev 91 poäng och CERT!

Nalles bana började vi inte på direkt eftersom det började åska och ösregna efter en bra stund så begrep vi att det kommer inte sluta i första taget så på med jacka och luva ut i regnet på banvandring. Rolig bana med klurigheter. Vi går in Chessie och jag dyngsura hon gillar ju inte direkt att titta upp på mig och få regn i ögonen så vi bara kör på i ett för oss bra tempo bara två nos en sned och bris så även denna runda blev det 91 poäng och CERT! Vilken tur jag bestämde mig för att starta.
Även för Lotta med sin Lyra blev det 2 cert med hem så vi firade med att Nikke bjöd på grillad middag innan vi åkte hem så himla gott TACK för det!
Tack till Oskarshamns Bk för en väl ordnad tävling och att ni lyckades få fram en domare med kort varsel när Petra blev sjuk.
2 lyckliga hundar i lingonriset efter helgen i husvagn....
18 september Gunilla och Lukke ( efter Hallon och Redo ) har även dom tävlat rally i FKL och det gick hur bra som helst 99 poäng ( Andra placering ) och 84 poäng på Strömsunds Bk även dom fick sin titel RLD F Stort GRATTIS och lycka till i Avancerad klass och högerhandling!
17 september Lotta och Zorro ( efter Hallon och Redo )har tävlat i NKL rally i Ronneby och det blev en fin runda på 100 poäng!!!! Så roligt inte lätt att få ett blankt papper. Så nu är den titeln i hamn RLD F Stort GRATTIS och lycka till i nästa klass!
10 september Brittmarie och Dalton  ( efter Hallon och Redo )har nosat fram sig till ett diplom i Nosework TSM1 och de placerade sig 2:a av 46 tävlande. GRATTIS till en snabb och effektiv Dalton!

10 september upp i ottan tävling i Forserum hämta Lotta kl 6.45 i Vetlanda, men vi vill va ute i god tid, rasta sätta upp tält m.m
Jag hade startnummer 21 på båda banorna kan man ju tycka är ett turnummer. Ok då för Chessie som befann sig i dofternas värld har väl aldrig fått så många nos i mästarklass. När hon låg ner så var det knappt jag fick med henne. Ja vad säger man Chessie var lika lycklig som vanligt och visst rally ska ju va en skojig sport men ibland undrar man vem har mest skoj :-) Skämt åsido.. Jag får glädjas år våra elever 4 stycken var med och alla fick kvalificerande resultat och även hamnade på pallen så jätteskoj. Även Lotta fick sin första 100 poängare hamnade på pallen 3 ! gånger det var ju ochså DM och där kom hon och Lyra 2:a GRATTIS till er alla! Vi bryter ihop och kommer igen .....kanske.... Nu väntar vi på löpet ...

9 september Ytterligare ett glädjande besked ang höfter och armbågar i Chessie-Buddie kullen. Denna gången T. Grease " Olle " som fick A på både vänster och höger höft och 0 på båda armbågarna Toppen toppen. Stort TACK för ni röntgar!
4 september i dag dags för rallytävling på min BK Njudungs. Var på plats på lördagen för att dra banor ihop med Lotta. Det va väl det vi i princip fick göra för vi skulle båda tävla i Mästarklass och reglerna följer vi på klubben!
7.45 var jag på plats på klubben för att hjälpa till med att koka kaffe plasta in mackor m.m plus att min lilla butik skulle packas upp, men allt flöt på som det skulle. Sen skulle vi ju tävla också jag och Chessie. På bana A som Pia Sävner satt ihop fick vi 75 poäng en klurig bana med två konskick som var i närheten av frestelsens koner, så på ett av dom sprang Chessie först till fel kon men jag dirigerade in henne rätt men fick -10 på det sen vart nos här och där. Vet inte hur jag ska komma tillrätta med detta beteende. Hjälp önskas :-)  Bana B Ewa Friis Hansen dömde även där nosande och några bris men 87 poäng blev det. Förra helgen 2 cert och denna helgen inte nåt det är verkligen upp och ner....

MEN vi hade flera som gått kurs för oss som tävlade i fortsättning och av 5 tävlande så fick 4 med sig kvalificerande rundor och även pallplats! Så det kändes hur bra som helst jag gläder mig för alla deras fina resultat.!!!!

GRATTIS till Nova ( Chessie-Buddie kullen ) Till A-höfter och fria armbågar!! Stort TACK för ni röntgar.

28 augusti En rallytävling till hinner vi med denna helg. Nu styrde vi kosan till Jönköping och deras Brukshundklubb. Vädret var helt annorlunda, hade massa kläder på mig blåsigt och regnigt... Jag som hade trott på 30 graders värme och bytt från Hallon till Chessie, ja ja så kan det bli. Hur det gick både ock kan man säga. På Lena Mattssons bana fick jag helt hjärnsläpp. Fram till skylt 14 hade vi 3 st -1 på skylt 14 tappar jag allt focus i min hjärna det var en enkel 8 skylt men plötsligt visste jag inte vart konen var och med påföljd att Chessie kom på fel sida och när vi gick vidare så på 3 skyltar var hon på felsida då upptäckte jag misstaget och förde över henne. Chessie var jätteduktig och gjorde som hon skulle men allt fel var mitt eget. :-((( Vi slutade på 47 poäng!

Bana B där dömde Karin Holst och där drog vi på oss lite nos och bris 1:or, men inte så mycket så det blev faktiskt 92 poäng och CERT hennes 7:e i ordningen.  Precis så här är det när man håller på med tävlingar ibland upp som en sol och ibland ner som en pannkaka...


27 augusti Dags igen för en rallytävling med Chessie denna gång på Mönsterås Bk där det alltid brukar va stekhett denna augustitävling, så också detta året. Tur jag valde Chessie för Hallon kan ju va lite värmekänslig.
Första starten gick på Carina E Thulins bana, lite bris och nos men resultatet blev 90 poäng med CERT. Andra banan dömde "Nalle" Där blev det knas på sista skylten som var konskick hamnade för långt ifrån så en -10 men fick ändå ihop 82 poäng!
 
Grattis till Majvor som tog 3:e certet med Labbe-Loke och blev CHAMPION

På kvällen när vi kom hem hade det gått en liten tromd genom trädgården Lindas halva klarbärsträd hade brakat de stora lönnarna bakom utedasset stora jättegrenar hade gått av och en del hade kilat in sig hade de inte gjort det så hade vi inte haft nåt dass kvar med det nylagda taket.. Utemöblerna fick sig en rejäl känga en del gick inte att laga. Vädret styr man inte över.


20 aug Inoff på min brukshundklubb Njudungs BK allt i allo som man är där så är man lite överallt där det behövs hade butiken med mig också förståss. Hallon skulle visas i veteranklass och hon fick där HP BIR och Bästa veteran BIG 4. Strålande fin kritik, hon var pigg och glad i ringen.Foto Diana B20 aug  SKK Utställning i Norrköping Dreamgirl  DEENA visade upp sig i UKL strålande kritik och det blev VG UKL 2 UKK  Stort GRATTIS!!!

19 aug idag var det dags igen för en minivalpträff, denna gången med Hallons valpar 2 av 3 kom :-) Vi klarade oss från regn men det var nästan olidligt varmt men i skogen var det riktigt bra så vi ägnade oss åt lite apportering. Sen blev det också rallylydnad på programmet i FKL där dom båda tävlar . TACK snälla för blommor och godis ni vet vad jag tycker om ..... Så skoj att ni kunde komma äntligen.
Mamma Hallon i mitten med sönerna Zorro och Dalton

14 augusti Rallytävling för Chessie i 30 graders värme på Åseda-Lenhovdas BK. Första rundan bara på vänster sida vilket ju är ganska ovanligt i mästarklass men det fixade hon galant lilla fröken med 98 poäng CERT och 3:e placering av 36 st Domare Ingrid Dahlqvist. Andra banan då dömde Carina Thulin. Lite småstrul men det blev i alla fall 88 poäng vilket jag är nöjd med placering 16. Med orden Snygg räddning, trevligt ekipage, snygg backning.

7 augusti Lotta och Zorro ( T. Ra Ta Ta ) gar tävlat lydnad i startklass på Karlskrona Bk det gick hur bra som helst eller vad sägs om 189,5 poäng och placering 1 på start nummer två blir det 178 poäng och placering 2 och därmed titeln LD START! De hade ett resultat tidigare. Maxpoäng är 200 så detta är alldeles strålande bra. Nu får ni träna in klass 1 det ser vi fram emot Stort GRATTIS!

8 augusti Idag kom Inga Pingel med sin mamma och givetvis Mikkel på besök vi hann med lite apportering där även Hallon fick visa att hon är snabb som en vessla och även Mikkel gjorde allt vi bad honom om med snabbhet som heter duga. Så roligt att det äntligen blev av med besök.
Mikkel med syster Hallon :-)

7 augusti Dreamgirl Deena även hon var på specialen deltog på utställningen ingen placering denna gång.. men hon är cool denna tös och värt mycket mer..6 augusti  Tollarspecialen i Ånnaboda  Inga med Mikkel (T. Hjortron) ställde upp på WT med fin placering 6 i öppen klass poängen var följande på stationerna  16,15,15,5,20 !
Snyggt jobbat !5 Aug Hallon mår fortfarande alldeles utmärkt !

22 juli Uppdatering på Hallon
Hon äter med god aptit det lilla hon får, dricker, tar sin Losec, canicur och ViSiblin utan problem. Bajsar på morgonen utan diaree och sen inget mer så det har stoppat upp. Så nu är vi på bättringsvägen :-)

20 juli  Hallon som i vanliga fall tömmer matskålen på nån minut, har varit tveksam några dagar t.om benet som är favvo efter frukost ratades, så nåt var ju galet. Hade Mayas resa klart och tydligt i minnet så klart man blir skraj. Natten mellan söndag och måndag diare`e samt kräktes slem ca 10 gånger drack vatten som sen kom upp. Hyfsat pigg på morgonen måndag. Ingen matlust på em hade jag kokt ris samt starter Mousse som ju brukar va smaskens tog jättelitet drack vatten som sen kom upp alltihop. Kl var 16.00 tänkte ingen ide´ att kontakta vetrinären i Vetlanda de har säkert ingen tid för detta i dessa semestertider.....Ringer Evidensia i Växsjö kan du vara här 20.30 ? Visst absolut, är tacksam att de kan ta emot så där på kvällen men bereder på att vänta vi har många som behöver hjälp.Det regnar inte och Hallon undrar varför är vi här ?        Så här fint får man på benet när man ska åka hem :-)

Till slut kommer vi in väntar igen på vetrinären som kommer och lyssnar på Hallons problem, därefter röntgen på buken och stor blodprovstagning. Väntar en timma igen på svar på blodproverna. De visade inget konstigt utan allt var normalt lever njurar ja allt var bra även röntgen visade inget att anmärka på MEN nåt var ju tokigt. Så vi bestämde oss för att Hallon fick ett eget krypin på djursjukhuset för kontraströntgen morgonen därpå ifall något satt fast i tarmen. Plus att hon fick dropp och medicin mot illamåendet.
Vi åker hem, Chessie är med konstigt att bara ha en hund vi är hemma 00.30.Chessie har tråkigt kom igen lek med mig då....


Tisdag kl 10.30 ringer vetrinären och förklarar allt för mig säger Hallon haft diareè under natten har nu kontraströntgats finner inget som sitter fast. Då ber jag om ultraljud för att utesluta tumörer och annat skumt. Javisst då gör vi så. Jag ringer dig kl 15.  Prick kl 15 ringer vetrinären och säger det enda de har kunnat se var en lindrig inflammation på tunntarmen PUH så du kan komma och hämta henne kl 16.30... vi har ju ett stycke att köra så jag och Wilma ( barnbarn ) åker direkt.
En lång lista med förhållningsorder. Hon ska ha Visiblin, Losec, specialmat och canicur. Första dagen 50 gram mat uppdelat på 4-6 gånger det är ju ingenting men vi följer allt till punkt och pricka. Huvudsaken hon blir bra.
Onsdag alltså idag 20 juli natten har varit lugn hon dricker och äter det lilla hon får, kissar och bajsat en gång ok, så nu hoppas vi det går åt rätt håll.

Men vilken pärs detta är oroligt men vi fick hjälp och nu känns det bra och hoppet har återvänt.15 juli  En fin bild på fröken Meja ( T. Spirello ) fick jag idag från matte Margaretha TACK!
9 juli Sommarträff de flesta hade annat inplanerat denna helg men Britt-Marie med Dalton och Lina med Tillo kom. Tack för det!!
Vi startade upp med rallyträning en fortsättningsbana till Dalton och Tillo fick köra den med högerhandling. Nyttig träning för alla. Även Chessie fick sig ett par rundor. Sen vart det Jordgubbstårta kaffe och bullar. Därefter iväg till skogen, vi började med dummies, markeringar och sen ett sök med 9 dummies där de fick hämta växelvis tre vardera bra att träna stadga...Jag hade även tinat upp två duvor och två änder. Ingen hade tränat med fågel på jättelänge så det kunde ju gå hur som helst. Tillo visade att detta har jag inte alls glömt jätteduktig. Hallon fick jag påminna att man ska komma in snabbt men det gick helt ok. Dalton lite hård i munnen men lite stress kan ju göra det men han vill mycket den gossen.
Därefter hemåt igen och Hasse fixade till lite grillade hamburgare till de som ville ha. En jättebra dag med andra ord!


Både duva och and levereras snabbt och fint in till Lina av Tillo.Dalton   ( Hallons son )    Hallon  och Tillo    ( Hallons bror )


Dalton och Britt-Marie tränar rally
7 Juli Nu var det dags för ännu en Trollunge att dansa iväg till de evigt gröna ängarna nämnligen ISA Tollartrollets Blå Viol. I hela 15 år har hon funnits vid Sofias sida. Många tävlingar mycket skoj att behålla i minnet av denna jycke. Men nu var det dags och hon får vilan bredvid Ella som också var en Trollunge. Tack Sofia för allt du gjort för Isa!

7 juli Så konstigt det känns bara två hundar nu, även dom tycker det är konstigt. Chessie vill knappt gå in i vardagsrummet och hallen. Så klart lukt finns kvar efter Maya hon hade ju inte mått så bra här i dessa rum de två sista dagarna. Men jag tror att hundar saknar och sörjer dom också, eller hur?


6 Juli I dag har Maya fått springa över Regnbågsbron till alla sina kompisar oj vad ni ska busa och ha skoj, fast vi saknar dig enormt.
Det blev ett akut tillstånd som kom fort de sista två dagarna och innan dess har det smugit på sen början på april.
Började med att hon va seg och trött släpade efter på promenaderna inte som en vanlig tollare på 10 år nä nåt va tokigt. Vi uppsökte vetrinären naturligvis läs nedan under 1 maj och 20 maj.
30 juni vill inte äta slö igen ger onsior kommer igång och äter lite mjukmat efter 5 tabletter slutar hon helt att äta helt utslagen i magen kräks blod och blodig diareè . Det går inte ens att få i henne favoritmat inget alls hon ligger har gett upp helt. Sover mycket, gått ner i vikt. Så på onsdagen 6 juli får vi en akuttid i Sävsjö,  i Vetlanda var de redan överbokade så de hade inte tid med oss men till Sävjö fick vi komma kl 10 på fm. Hon hade då förlorat mycket blod ingen vidare blodcirkulation vit i tandköttet så vi lät henne somna in, för inte skulle hon som gett oss så mycket glädje behöva ha ont i magen och lida mer....

Sov så gott älskade Maya.


Så här ska vi minnas dig då du fortfarande var pigg och glad när du fyllde 10 år.

2 juli Idag har Chicago och Lea klarat första steget mot Breeding Licens ( Jagdliche Anlagensichtung JAS fyr Retriever)27 juni GRATTIS till Harley-Fox som idag blir tonåring! Han är den enda som är kvar i kullen efter Hilda och Bruno.
Fina killen Fox som är dubbelchampion i agility och hopp.


26 juni Vi är allt liiite tokiga årets hittintills varmaste dag med drygt 31 plusgrader då åker jag och Lotta med våra hundar till Ulricehamn för att tävla rally. Hallon är inte förtjust i värme och särskilt inte när kraven kommer på högersidan och både jag och hon blir osäkra så första banan vart nästintill katastrof men vi tog oss igenom med 44 poäng kvar som kommentar Snygg back skylt 12 och Bra kämpat i värmen! Chessie gick lite bättre och fick ihop 65 poäng. Domare Pia Sävner. Andra banan om ännu varmare men där startar vi på vänster sida och lyckas riktigt bra :-) Attans att Hallon slår i hindret och får -5 men vi får 89 poäng ett poäng från certet... Även Chessie gör en fin runda och får 88 poäng 2 poäng från certet men nära skjuter ju ingen hare....domare Maria Larsson
Stort GRATTIS till Lotta med sin Lyra som går himla bra när det är stekhett får 93 och 99 poäng bra jobbat!

18 juni Idag fyller Glasskullen hela 12 år hoppas ni får nåt riktigt gott i matskålen denna dag...


Spirello    Meja får representera kullen

11 juni upp i ottan ut till klubben 7.30 rallytävling i forts och avancerad många tävlande jätteskoj!!!
Den som representerade Tollartrollets var Tillo med matte Lina debut i avancerad de hade lite strul men fick ihop 60 och 53 poäng. Nu är det bara att träna på och anmäla till nya tävlingar. Många moment gjorde ni strålande och högerhandling funkar ju också bra.

Fin bild på Olle Tack Jeanette
9 juni Idag hurrar vi för Hilda och Rillovalparna i Tecknade kullen som fyller 11 år !!
Mika lika stilig som alltid :-)

3 juni Ytterligare en träning på LKL 2 men nu tar vi ett långt break om vi överhuvudtaget kör mer lydnad. Även idag gjorde hon mycket fina moment enligt mig, som vi har tränat men det ger inga höga poäng. " Bara " två nollor denna tävling på rutan skulle inte varit nåt problem ett fint rakt skick, men nyfikenheten tog överhand för där stod robotgräsklipparen så kan det gå. Andra nollan va metallapporten har ju inga problem med den men just idag vart det tveksamt . Hmm man blir aldrig klok på detta... Så det känns kört för Chessies del :-) Ja ja vi får väl pyssla med annat ett tag hon tycker ju allt är roligt så inga problem med det inte..

3 juni Hipp hipp Hurra till Isa ( Tollartrollets Blå Viol efter T. Minerva och Bella Novas Ess Copiad ) som fyller hela 15 år idag!!!!
2 juni. Gripa som är mamma till Bärkullen har fått somna in i en ålder av 11,5 år. Hon var född den 18 september 2010. Våra tankar går till Katrin som mist sin trogne kompis. Jag är så tacksam över att ha ett litet Hallon här efter Gripa.1 juni Varför kan man inte bara få glad och allt fungerar som det ska...... Butikssidan har blivit hackad så jag är utslängd från sidan så den är borttagen :-( Har försökt men Facebook är tuffa och säger NEJ. Nu är jag på gång och konstruerar en ny sida men det tar lite tid och alla drygt 600 följare vet ju inte vad som hänt. Men butiken finns kvar ett tag till .....
Håll ut!


22 maj LKL 2 med Chessie i Forserum. Endast vi anmälda till klassen....så vi vann !!! Hur gick det då, vad ska man säga det var en bra träning trevliga människor och mycket erfarenhet för Chessie. Fria följet lite ofocuserad, backningen helt kass annars ok betyg 6, L:et  jag gjorde både hand och muntligt kommando på ligg så en 7, Rutan springer till konen bredvid ser inte rutan över huvudtaget så 0, Apportering med dirigering sitter ej helt stilla för många kommando 0, vittringen gör hon så fint perfekt letande tar rätt och springer till mig inte ett märke på pinnen men domaren skriver tugg och sitter snett 6, Fjärren gör hon också jättefint inte som en bc men bra flyttar sig framåt 1 dm ca, i kritiken står det flyttar sig 6, hopp metall den hamnar på högkant himla otur hon tvekar tappar focus 0  jag kastar om och då blir det bra. platsliggning i grupp dk 9, helhet 7 tappar focus.
Domare: Kjell Svensson
De hade också ett trevligt lotteri jag köpte 5 lotter och vann på 3 så det gick ihop sig :-))21 maj Olle ( Tollartrollets Grease ) har varit på utställning SSRK Östra Stockholm det blev ett Very Good med fin kritik han är ju junior så han får växa till sig, han blev 4:a i jkk. Domare David Shields.20 maj   Maya har varit inne hos vetrinären två gånger under maj månad. Jag upplever henne trött vi får dra fram henne på promenaden. Hade även upptäckt nåt i munnen vilket visade sig vara en tumör. Så in till Vetlanda Djurklinik och Lotta som tog hand om Maya på bästa sätt. Bort med tumören och sen tog de alla tänkbara prover som finns sköldkörtel prov och Cuchings togs också och inga fel hittades. De röntgade hela henne och en perfekt ryggrad och höfter plus allt annat var toppen som hjärta och lungor. Men nåt fel är det men vad? Dessutom har hon ju fått massor av päls som nu lossnar hon ser ut som om hon vore kastrerad men det är hon ju inte.  Jag nämnde att hon löpt kan va nåt med hormonerna och även fått Bravecto. Långsökt kanske men inskickat som biverkning i alla fall. Nu är det bara att ta hand om henne på bästa sätt lura i henne mat och lagom promenader. Borsett från detta är hon en  glad jycke.Bilder på fina Maya tagna den 17 maj 2022
Som ni ser massor med päls trots att jag borstat av en hel del
7 Maj Idag tävling på klubben i Rally FKL och Mästare. På fredagen gjorde vi ordning banorna och fixade så allt skulle vara klart inför tävlingen. Kl 8 var jag på plats på lördagsmorgonen plockade fram min lilla butik på verandan sen började det droppa in tävlande. Extra skoj var att Lina hade anmält sin Tillo ( T. Lingon ). Hon är ju igentligen klar i FKL men inte tävlat sen innan pandemin så nu var det dags. Bana A var uppvärmning med 53 poäng för på bana B slår de till med en 100 poängare. Strålande GRATTIS. Nu blev de så taggade så redan anmält till vår Avancerad klass i juni :-)


Jag tävlade med både Hallon och Chessie i Mästarklass och de skötte sig som vanligt helt ok lite småfel här och där och nåt fick jag också ta på mig som att domaren bedömde mitt backande som att jag gjorde det i språng med en -10 på det och även att jag sprang ett par steg efter målskylten  så  är det det går upp och det går ner men inga dåliga poäng i alla fall Hallon 79 och 84 poäng och Chessie 88 och 89 poäng såååå nära.....skjuter ingen hare :-)

Allt ihopplockat städat och klart hemma vid 18 tiden en lång dag till ända nu ska vi in på crusing i Vetlanda och lufta Plymouthen lite....

Domare för dagen Lena Mattsson.


1 Maj Hipp hipp hurra för Maya som fyller 10 år idag!
Bilder tagna idag den 1 maj.Hon fick besöka vetrinären den 27 april upplever att hon blivit gammal och orkeslös :-(  Inga konstigheter på blodproven har inte fått svar på sköldkörteln ännu för det måste skickas för analys. Det hon hade var en godartad tumör i munnen och inflammation så den ska bort på onsdag den 4 maj. Hon är även svag i höger bak hasar med bakbenen. Atros fanns det också, ja med ålderns rätt får man väl ha lite krämpor. Vetr. skrev ut smärtlindring och inflammationshämmande. Nu får vi se vad vi får för besked på onsdag.
30 april Dags igen för Rally nu i Hultsfred inte så långt att åka.... Hallon ville ha lite bättre poäng än i Ulricehamn hon fick nummer 2 på båda banorna och Chessie nummer 10. Första banan var inte Hallon på samma planet som jag tyvärr inte Chessie heller :-) Hallon 79 och Chessie 77 Carina Ljungberg dömde.

Bana B samma ordning först in med Hallon men tror ni inte på sjutton att jag klantade till det igen stackars Hallon med vimsig matte. Jag gick fel i frestelsen... -10  så retligt det blev 88 poäng. Däremot gick jag inte fel med Chessie så vi fick 96 poäng CERT och placering 2!!!!
Foto: Majvor24 april Vi packar bil och kärra och styr iväg till Labrador Smålands utställning i Moheda. Är alltid trevligt att komma dit. Passade även på att ställa både Chessie och Hallon för träning. De är fantastiska att ha med sig händer inget så sover och slappar dom i bilen tar man ut dom så är de hur lugna och fina som helst.
Hur det gick jo Chessie visade sig från bästa sidan och blev BIR sen oplacerad i BIG Kritiken finns här om ni vill läsa. Hallon var för första gången veteran men uppförde sig som en unghund, pigg som sjutton vilket är härligt. Hon ställer upp sig som om hon inte gjort annat, men så är det ju absolut inte..... Hon blev Bästa veteran och gick direkt till Bis finalen men det var ju 10-11 st veteraner så oplacerad, vann gjorde en schäfer.

Hallons kritik: Veterantik i mycket god kondition. Glad pigg och alert. Bra huvud och uttryck. Bra bett, ngt framskjuten skuldra. Välplacerad överarm. Stark rygg, bra revbensvälvning. Bra underlinje välvinklad bak, rör sig med stor energi, bra päls Bästa veteran !
Domare Anette Erlandsson
17 april I dag styrde vi kosan till Ulricehamn hade anmält både Hallon och Chessie till Mästarklass i Rally. Tävlingen var flyttad inomhus så en chansning... Fick snartnr 13 med Hallon och 20 med Chessie. Första rundan upplevde jag och hundarna lite svår konskicket där det stod slalomkoner bredvid även fast vi tränat på det var det knepigt särskilt för Hallon så efter det blev det ena felet efter det andra jag brydde mig inte så det blev fel sida m.m vi fick behålla bara 30 poäng Chessie gjorde något fel som jag inte vet vad och belönades med -10 så hon fick behålla 82 helt ok...
Bana B Med Hallon va det visst jag som inte hade koll missade helt enkelt en skylt har aldrig hänt innan men nu har vi gjort det och därmed disk, annars hade vi en superfin runda och hade haft 99 poäng om vi sluppit min lilla fadäs.....Chessie hade 1 sned och 2 bris treor så vi fick behålla 93 poäng och därmed sista CERTET så nu är även hon CHAMPION!!


16 april Mikkel har gått igenom flera DNA tester med N/N som resultat fantastiskt bra! Kärnfrisk gosse!
Gomspalt, läppspalt, CDDY, DM, JADD = N/N  plus allt annat som är ok och normalt.... Härligt nu hoppas vi på att det kommer nån tjusig tik som kan matcha honom :-)


8 april Ytterligare ett Tollartroll har fått somna in i en ålder av 13 år och 1 månad nämnligen Lobo från Äppelkullen till vardags kallades han för Kenzo. Vi tänker på Mats och Gudrun som mist sin trogne kompis TACK för ni gav honom ett innehållsrikt liv medallt vad det innebär, spår, svampletande, utställning, lydnad m.mKenzo 13 år

4 april  Mikkel i Tyskland är nu även DNA testad för DE  ( Degenerative Encephalopathy ) Och det var CLEAR ! Grattis till alla fina resultat.


3 april I dag har Ella ( Tollartrollets Disco ) efter ett långt och härligt liv fått somna in. I januari fyllde hon 14 år en aktningsvärd ålder för en fröken Ella.
Hon drabbades troligtvis av en hjärnblödning för benen styrde inte längre och med ålderns rätt fick hon somna in. Tänker på Bo och hela familjen Sandin som nu mist sin kompis alltid svårt hur gamla de än är. Man har många fina minnen att vårda och bilder att plocka fram. TACK för ni tagit hand om Ella på bästa sätt!
Bild på när hon fyllde 14 år den 18 januari
24 mars Grattis till Hallon och Redos pojkar som idag fyller 5 år. Zorro, Dalton och Lukke!!!!

17 mars Hurra för Bärkullen som idag fyller 8 år veteraner!

Gripa och Rillo är föräldrar till denna kull TACK för att det gick att genomföra och så bra det blev.
Jag fick ju ett litet Hallon :-)

13 mars Brittmarie och Dalton ( Hallon-Redo) har idag fixat Godkänt doftprov Eukalyptus Bra jobbat GRATTIS!


12 mars Idag var vi anmälda till Rally i Linköping MEN eftersom Chessie är i höglöp så bestämde jag mig för att lämna återbud. Ingen mening att röra om i hennes huvud mer än nödvändigt... det blir ju fler tävlingar så nu är hon anmäld till Ulricehamn istället.


2 Mars Chessie ögonlyst av Eva Gustavsson + en elev, på Vetlanda Djurklinik  resultatet blev även denna UA!

26 februari Idag kom ett mejl från Inga i Tyskland. Mikkel ( T. Hjortron ) har gjort en del DNA tester för att få sin breedinglicens. Det som är testat hitintills är CDDY with IVDD shortlegs och diskbråck  samt CEA collie eye anomaly  båda visade sig helt normalt N/N så han bär inte på dessa sjukanlag.
Nu ska han även testas för DE.

6 februari Dags för årets första rallytävling inomhus i Värnamo. Jag och Lotta gav oss i väg i ottan kan ju va halt det är ju faktiskt vinter.
Från början var det 122 starter men med lite återbud kom runt 100 till start alla reserver kom med. Jag och Chessie hade startnummer 16. Lotta och Lyra nummer 18 vilket gjorde att hon inte kunde mig men jag hann med henne.
Första banan vet jag faktiskt inte vad som hände på första skylten som var sitt skicka över hinder står det missar sitt hmmmm -10 sen vart det lite småmissar här och där men bara -1 or så vi hamnade på 79 poäng men känslan var hur go som helst och detta inomhus!!
Bana B gick in med den goa känslan, en bana med massor av sitt skyltar i olika utföranden. även denna banan kändes hur bra som helst och se där vi fick CERT. 90 poäng men det räcker ju och vi är hur glada som helst. Nu ska vi kämpa för sista certet tyvärr inga tävlingar just nu men i april kör vi igen bara hoppas man kommer med....
För Lotta och Lyra gick det hur bra som helst 2 cert fick dom med sig hem...

24 januari Lite nya 1 års kort på Musicalkullen fattas några ännu ......


Grattis till 1-åringarna i Musicalkullen idag den 21 januari !!!


18 januari I dag kom ett mejl från Ella ( Tollartrollets Disco ) hon fyller nämnligen 14 år idag. Aktningsvärd ålder på lilla fröken . Tack för mejl och information om hur Ella mår, hon har det fint hör lite sämre och får lite smärtlindring har ont i en tass. annars hänger hon med på promenaderna.
Ella är efter Tollarbos Ädla Älsa och Kanadickens Snöstorm Af Gibcha.8 januari I dag har har Tollartrollets Lucky Luke, Lukke debuterat i fortsättningsklass rally på Strömsunds Bk. Slår till med en trippeltävling! Resultat
Bana a 73 p och plac 3  Bana b 73 p plac 4  Bana c 92p !!!! plac 2. Snyggt jobbat av er båda. GRATTIS!
1 januari I dag kontaktade Evelina mig och berättade att Tindra fått somna in i går på nyårsafton :-(  Hennes bakdel styrde inte längre och det var dags att ta farväl. Ett långt hundliv till ända TACK till Evelina som gav Tindra ett fantastiskt roligt liv. Tindra hette Tollartrollets Mandelblom och var efter Bella Novas Ess Copiad och Tollartrollets Minerva.Tindra blev 14,5 år