NYHETER OCH RESULTAT 2016
( 2015 HITTAR DU HÄR )GOTT SLUT PÅ -16 och ETT GOTT NYTT 2017

29 december I dag kom Lina med Tillo tollingträning med fågel stod på programmet. Ett par nya bilder på Maya och  Hallon .

26 december SBHK-utställning i Moheda vi var inbjudna med affären och jag passar på att träna Hallon, Jan Herngren dömde och han gillade Hallon så det blev HP och BIR i gruppen blev vi oplacerade.

December.   Saga ( Rönnbär ) är DNA testad för sjukdomen DE och hon är CLEAR, hon är även ögonlyst även det UA, det är nämnligen tänkt att hon ska paras på nästa löp men inte på Tollartrollets utan en annan kennel ska låna henne......

21 december I dag har Hilda vandrat över regnbågsbron oerhört saknad av alla som nån gång mött denna lilla stjärna. Lämnat stora avtryck efter sig, vi har haft mycket roligt ihop och det syns ju genom alla hennes championat och titlar. Vi gläds åt att hon fick två kullar med duktiga hundar och förare som förvaltar arvet efter Hilda på bästa sätt. Nu finns ju även barnbarn på Inlicos kennel i Norge. Spännande att se vad det blir av dom.23 november Idag kom beskedet om Krusas röntgen och det var B på höfterna och UA ( 0 ) på armbågarna Yesssss! Hela kullen Gripa- Rillo är nu friröntgade TACK till alla valpköpare som ställer upp och röntgar sina hundar.

20 november Dags att åka på Labrador Smålands årliga höstutställning, vi skulle dit med butiken och då passar jag även på att ställa Hallon och Hilda. Domare var Lars Ramberg. Hallon fick fin kritik, God typ vackert huvud god könsprägel. Bra hals, skuldra och rygglinje. Tillr bröstkorg, behöver lite mer substans i kroppen, goda vinklar. Bra päls, goda rörelser. Härligt temperament. Fick inget Hp för hon saknade vita tecken och behövde växa till sig lite :-)
Han gillade Hilda som fortfarande är still going strong och inte tappat i sina bakmuskler ännu... Kritik : Snart 12 årig tik av mkt god typ fem. vackert huvud korrekt bett bra hals,skuldra och överlinje. Välkroppad Passande benstomme. Bra ben och tassar, svans och päls Goda rörelser/ åldern Utm temperament. BIR och Bästa Jaktmeriterad. Opl i Gruppen men blev BIS 4 Jakt/Bruks. Denna gång fick vi tävla mot bruksmeriterade också.

Roligt var det också för Linda som visade sin Alfons för första gången Han blev BIR-valp 6-9 månader. Det är en Irländsk setter.12 november Inga har med sin Mikkel gjort Formwert antar att det är som en extriörbedömning här i Sverige, det var German Retriver Club som arrangerade och detblev ett Very Good !12 november Nya bilder på Meja ( Smultron ) TACK Joakim7 november Lite presentation av kommande valpplaner håll nu alla tummar som finns för att det går vägen denna gången vi vill ha små trollungar igen.

6 november Ny spårtävling för Tusker i dag gick inte riktigt lika bra idag med spårupptaget men alla pinnar va med hem sen gjordes lydnaden lite bättre så de slutade på en 6:e placering och CERTPOÄNG 533,25 poäng Bra jobbat i dagarna två i detta tuffa väder.

5 November Många turer har det blivit när det gäller FB-R som skulle va i Taberg....för det första så verkade det inte bli av, för få anmälda, men till slut fick vi ihop 7 st vilket va max nu på vintern. Men sen kom en massa snö i Taberg och då va det risk igen för att det skulle ställas in. Men vi hade ingen snö så jag erbjöd att vi kunde vara här och Carin Mårtensen nappade på erbjudandet och kom hit på fredagskvällen för att sova över, eftersom hon bor i Borås. De andra två  ( Ing-Marie och Lena )som skulle vara testledare och fig. kom kl 7 på lördagsmorgonen fortfarande ingen snö men kallt och regnigt. Vid 8.30 beskrevs Maya, stor lust att apportera,söka jobba överhuvudtaget lite svårt att va tyst i passiviteten tar fågel i bra grepp och helt skottfast. Som nummer två gick Hallon ungefär samma som Maya stor söklust bra grepp lite mer lekfull än Maya där kom Hallons omogenhet fram, ville gärna "döda" det långa bytet, sen tyckte hon det tog alldeles för lång tid att lägga ut det dolda söket så där protesterade hon ganska högljutt...vilket även Smilla gjorde precis efter att tiden va ute så det syns inte i protokollet. Vid den gömda dummien i lådan så försökte både Maya och Hallon gräva fram den..Hallon var också bra med anden bra grepp och helt skottfast, och under den passiviteten var hon helt tyst lilla Hallon :-) Stort TACK till alla som kom och gjorde detta möjligt. Solgerd, Monica, Christina, Karin och Gunnar ( som kom med tåg från Lidingö bara en sån sak :-)) Men trevligt hade vi och framåt kvällen hade även jag tinat upp.

5 november Håkan och Tusker styrde kosan mot Skåne och Tollarp för spårtävling i dagarna 2 och lördagen visade sig vara en toppendag i regn och rusk, fullt på spåret och hyfsad lydnad räckte till ett CERT på 569,5 poäng och placering 3. Stort GRATTIS bra kämpat och ni har nu sett till att Tollartrollets kennel har fått sin första SPÅR CHAMPION!!! Vilket vi är jätteglada för.29 oktober Krusa och Margareta fick 164 poäng i lydnadsklass 2 och därmed ett 1:a pris och placering 3 av 14 tävlande på Bro-Håbo BK GRATTIS!!23 oktober Upp i ottan hämta Evelina kl 7 och iväg till Alvesta jag skulle debutera med Hallon i fortsättningsklass och hade tidig start som nummer två.Blött och kallt men inga konstiga banor utan lite roliga. Första rundan med Hallon gick skapligt fick 78 poäng placering 7 med kommentaren Snygga svängar bra kämpat. Andra rundan fick vi vänta länge på hon va 13.30 innan vi kom in på banan, Hallon var i en annan bubbla än den jag var i hon tyckte inte alls om att sätta sig där 100 andra hundar hade suttit, dom första 5 skyltarna var en katastrof men resten gick bra så vi fick ihop 62 poäng men hon gjorde frestelsen och snurrar mycket bra så där får jag va nöjd.
Bättre gick det för Evelina och Tindra i Mästarklass de fick 84 resp 76 poäng så himla bra jobbat av er båda två dagar i rad! GRATTIS!

22 oktober Tindra och Evelina har varit i Tranås och kört Mästarklass rally två godkända rundor med 80 resp 85 poäng Grattis!


Hallon nybliven CHAMPION!
20 oktober Kl 9 på morgonen skulle jag och Hallon va i Gisshult utanför Nässjö och möta upp domaren Sören Engström dags igen för det tredje öppen klass spåret. Det hade regnat en del sen han lade spåret kvällen innan. Hallon tog an spåret fint och begav sig iväg Hon jobbade på bra och fixade allt utan hjälp och skottet va heller inga problem så det blev en etta i dag ochså på knappt tre veckor har hon fixat till championatet. Grattis till oss!
Hon är kennelns 36:e champion och jag har själv tagit fram 13 st !

Valpplaner uppdaterad

9 oktober Inga och Mikkel Har fått VERY GOOD på officiella Dummy A-test DRC och dessutom blev dom BÄSTA HUND på testet !!! GRATTIS!4 oktober Hallon och jag har varit ute och Viltspårat igen det hade legat i nästan 19 timmar i stark blåst och på morgonen var det frost, men hon jobbade på och stötte även på färska älgslag men det gick fint så ytterligare ett 1:a pris !

3 oktober  Himlen har fått en ny stjärna Tollartrollets Soldis ( Efter Älsa och Molle ) till vardags kallad för Daysi fick somna in idag allt gick så fort....TACK till Maj-Britt som tagit hand om henne på bästa sätt och även Kerstin och Tony där hon bott det senaste året.1 Oktober Mika och hans son Indy har varit på utställning i Rostock i Tyskland och det gick fantastiskt bra för Mika eller vad sägs om  Excellent ranked 1, VDH/DRC  CAC  CACIB Best male BOS ! Nu ska det bara registreras i Tyska kennelklubben sen är Mika CHAMPION !!!!! Indy fick Very Good och ranked 2. Stort GRATTIS till dina vackra pojkar Susanne !!27 september Klockan 9 skulle vi infinna oss i Ustorp för att möta domaren Evert Ekelund. Han hade lagt spåret kvällen innan. Hallon hittar spårbörjan snabbt och tar ann spåret, får ringa en del i vinkeln med bloduppehåll men fixar det, sen går det som på räls och skottprövningen inga problem och inte heller spårarbetet fram till klöven i slutet, så det blev ett 1:a pris till oss! Spåret tog oss 20 min att genomföra och på kritiken skriven domaren att " Det är en bra hund" !!


25 september Rubus har startat Forsättningsklass i Rally det blev 60 på ena rundan och 72 i andra rundan i Strömsund GRATTIS!

24 september Lina och Tillo passade på att tävla på Njudungs Bk när dom ändå skulle komma till oss på Hundens Dag. Bra prestation av dom båda 140,5 poäng ett andra pris och en 2:a placering GRATTIS! Nästa gång funkar ståendet också :-)

24 september I dag firar vi Hundens Dag i Alseda TACK till alla som kom!!


18 september Hallon har varit på Vetlanda BK och kört trean den bästa hitintills på 244,5 poäng och ett andra pris det är metallen och vittringen som ställer till det annars var det bra. placering 4 Domare Bengt Gustavsson.


17 september GRATTIS till Håkan och Tusker som tog sitt andra cert i spår på 587,25 poäng placering 2,. i Ronnerby, Susanne och Mika till 1:a pris i öppen klass tolling i Mönsterås på bilden domaren Bo Ferm och Lina med Tillo ett andra pris i lydnadsklass 1 med 140 poäng placering 6.

16 september Ny bild på Rubus TACK Gunilla !

Apollon-Håkan har gått ett öppenklass Viltspår och de belönades med ett 2:a pris bra jobbat!5 september Fick ett härligt kort på Tollartrollets Asterix " Basco " nybliven 13 åring tonåring med andra ord. Malin berättade att Basco mår prima och han ser ut att ha det gott TACK Malin!


3 september Linn och Fox tävlar agility igen efter ett långt uppehåll men det tar dom igen med besked...Klassvinst och CERT bra jobbat av er båda! Tävlingen var i Tidaholm Fler resultat droppar in dom kom på en fin 7:e placering i Hoppklass och därmed en SM-Pinne !!2 september Hallon och jag åkte till Gisshult strax innan Nässjö för att gå ett Viltspårsprov. Hon visste exakt vad hon skulle göra tog an spåret direkt som gick längs med stora vägen, lite konfunderad när lastbilarna pyste i bromsarna men jobbade på ringade i första vinkeln helt ok sen gick det som på räls jätteduktig va hon !  Domare : Sören Engström Kritiken kan du läsa här.


27 augusti upp i ottan skulle vara i Mönsterås kl 8 och alla hundarna följde med mig för Hasse skulle på Power meet i Emmaboda..Hallon skulle tävla de andra två var sällskapsdamer. 22 tävlande i klassen och dubbeltävling så två chanser. Första banan hade vi startnummer två så ingen vila där inte, vi fick 85 poäng och placering 6. Helhetsintryck: Lungt och trevligt, Jättesnyggt !
Andra rundan skulle inte börja förrän kl 13 så det fanns mycket utrymme att rasta 3 hundar på. Jag hade i andra rundan startnummer 12. På den rundan fick vi 96 poäng och placering 3 och på dom 4 poängen som fattades får jag ta på mig tre för jag nuddade en skylt med min fot :-(  Helhetsintryck: Bra jobbat !
Nu har vi 4 kvalificeringsresultat på 4 tävlingar och därmed RLD N! Grattis till oss! :-)


21 augusti Karin och Smilla har fixat till ett 1:a pris i Lydnadsklass 1 i kväll i Emmaboda det blev 160 poäng och en 4:e placering GRATTIS !!!!20 augusti Inga och Mikkel har gjort WT i Tyskland i Beginner group de fick VERY GOOD och Domarens val i den klassen GRATTIS!!!!19 augusti Kvällstävling med Hallon i Forserum Vi gick in med helt rätt attityd hon var pigg och GLAD så två veckors annorlunda träning hade gett resultat. Fullt på platsen och sittandet. Vi hade startnummer 5 vilket va bra för då kan man titta på de första tävlande. Fria följet hon gick jättefint svajade med svansen och hängde med bra en 8. Sittandet en 10, inkallning långt ställande tyckte domaren jag tyckte ok men 6,5, sen var det rutan som flera hade problem med placerad i hörnet på planen som va utmärkt med blå plastband som vi skickade längs med Hallon gjorde det jättesnyggt men fick nedrag för att hon lade sig sakta ! en 9. Hoppapporten skulle inte hoppa tillbaka rackans hund hände förra gången också på tävling men ej på träning så 0 på den. 5 på metallen tveksam, tempo, sakta sättande, 5 på vittringen xtra kommando jag sa hit när hon tog upp pinnen ,6 på fjärren extra kommando tempo, och 8 på helheten 219,5 poäng placering 2 av 8 endast ett 1:a pris som gick till Linda GRATTIS! Domare Bengt Gustavsson och tävlingsledare Jonny Pettersson....

18 augusti Karin och Smilla har varit här och tränat idag både lite lydnad och vattenträning. TACK för idag Nya bild på Smilla och nya på Hallon som Majsan Friskvall har tagit under träning på Njudungs Bk

13 augusti Gunilla har tävlat lydnadsklass 2 med sin Rubus och det blev ett 1:a pris med 162,5 poäng och en 1:a placering på Strömsunds Bk GRATTIS!


13 augusti I dag skulle jag och Hallon åkt till Oskarshamn och tävlat men det kändes inte ok varken mot henne eller mig så jag ringde återbud, men vi har i stället tränat viltspår och det tyckte hon va kul så vi får göra lite annat roligt nu ett tag....

11 augusti I dag har Susanne gått ännu ett viltspårsprov med Mika idag belönades dom med ett 3:e pris däremot gick det strålande för sonen Indy som tog sin 3:e etta och därmed blev champion Grattis till Susanne och Indy!

10 augusti Kvällstävling i Nässjö lydnad klass 3 med Hallon. Det började bra fullt på sittande och platsen. Vi hade startnummer 3, vi hade inget bra samarbete alls idag fria följet ofokuserat inte alls bra sittande under gång gjorde hon helt ok, inkallningen sprang fort stannade först på kraftigt dk, rutan jo visst hon visade att hon sett var rutan var men hon skulle bara kolla en kon som stod på halva sträckan hmmmm, hoppapporten fint ut greppar sen ska hon absolut inte hoppa tillbaka. Nääää vi var inget team idag som jobbade tillsammans utan ganska mycket mot varann så jag valde att bryta tävlingen....för första gången i min långa tävlingskarriär så valde jag detta men hellre det än att vi skulle komma ännu mer i obalans med varann.

9 augusti Mika och Indy har gått varsitt öppen klass spår idag igen, samma resultat varsin 1:a GRATTIS!!

4-7 augusti Tollarspecialen i Forsvik
4 augusti Elsebet startade i NKL Tolling med sin Saga det blev en 0 i dag men väl jobbat och kom igen! Susanne startade i ÖKL med sin Mika som inte hittade en and på söket så de halkade ner på ett 2:a pris
5 Augusti Arbetsprov ( WT ) Lina med Tillo hade lite oflyt har tyvärr inte poängen men de nollade ett par rutor bättre gick det Inga och Mikkel de fick ihop 84 poäng av 100 möjliga och placeringen blev 10 av 96 deltagare!
6 augusti Lina och Tillo tävlade lydnadsklass 1 de fick 132,5 poäng ett 3:e pris plac 10 av 15 deltagare Margareta och Krusa startade NKL Tolling och det gick hur bra som helst så det fick en välförjänt 1:a.!!
7 augusti Utställningsdagen Mika, Krusa, Tillo, Mikkel deltog och den som lyckades bäst i denna stora konkurrens var Tillo som fick HP.
Krusa blev placerad 7:a i kampen om Juniortollarmästartiteln!!

TACK alla för att ni deltog på specialen !

Uppfödargruppen som tyvärr inte placerade sig  Krusa, Mika, Tillo och Mikkel.
3 augusti Susanne passar på att köra Viltspår med båda pojkarna Mika och Indy när de är på väg upp till Specialen och båda får med sig varsitt 1:a pris i öppen klass GRATTIS!!! Provet var i Sverige.

27 juli Ny bild på Gott & Blandat 

25 juli  Strax innan kl 12 dök Katrin upp från Stockholm strax efter kom Margareta lunch intogs sen var det dags för träning av våra 6 hundar vi begav oss neråt Emån för det var ju så varmt så man höll på att smälla av så det blev en del vattenarbete.Vi började med Redo lade upp det som ett NKL prov i tolling. Han va jätteduktig! Först tolling sen två enkelmarkeringar vatten sen ett sök och sist en enkelmarkering på land.. Därefter var det Krusas tur vilket också gick galant samma upplägg. Dom båda ska ju starta på tollingen på specialen. Gripa fick göra några vattendirigeringar vilket gick också bra. Sen hämtade jag Hallon vi lägger focus på att hon ska lära sig använda bakbenen när hon ska simma, några små framsteg blir det i alla fall med flytväst på. Hon fick hämta änder vilket hon också gjorde galant avlämnade alla i hand.. Sen var det Astas tur Så jätteduktig men lite lätt i baken så där får Margareta kämpa så hon inte knallar men allt annat var kanon allt vilt i hand. Maya fick apportera änder på vatten hon är hur stadig som helst inte en ryckning i henne förrän jag skickar henne.
Jag hade även tinat en gås, vilket va spännande för varken Redo, Krusa eller Hallon hade stiftat den bekantskapen tidigare. Men alla 3 apporterade in den, och vi var lyckliga :-)


Margareta med Krusa
 

Hallon

Gripa och en vacker bild från träningsplatsen vid Emån

Redo

Asta24 juli Karin och Smilla åkte till Tingsryd i värmen och körde lydnadsklass 1 de fick 150 poäng ett andra pris och en femteplacering bra jobbat av er båda12 juli Birger Lallo har varit här och tagit kort på Forden se så fint det blev.


11 juli en liten rättelse på den Tillbakablick ni fick på kennelträffen....Rubus har gjort BPH med godkänd skottreaktion.

10 juli Evelina med Tindra har varit i Forserum och tävlat Rally i Mästarklass och det gick strålande 80 resp 85 poäng GRATTIS!!9 juli. Så är då årets kennelträff avklarad, en liten skara hade brutit semestern och kommit hit för att va med om en härlig och solig dag hos oss i Alseda. Som vanligt vart det tipsrunda och sen efter det åt vi jordgubbstårta och bullar. Sen lite apporteringstävling och prisutdelning. Vandringspriset gick i år till Lina med Tillo och Håkan med Tusker fick ett uppmuntringspris för certet i bruks-spår. Lite bilder kommer senare.

Tillo med Vandringspriset.7 juli Saga har genomfört BPH med godkänt skottreaktion2 juli Kvällstävling på Värnamo Bk med Hallon. Första gången vi var på den klubben och tävlade så vi samlar på erfarenheter...Fina planer och dom hade lagt elit och trean bredvid varann och körde samtidigt, blev lite mycket störning för lilla Hallon att hålla koll på så mycket. Men vi körde på och fick poäng på alla momenten. Platsen och sittandet gjordes sist och vi fick lämna hundarna nere på planen gå uppför en slänt och sen bakom klubbstugan men Hallon var lugn och trygg och belönades med 10 på båda momenten och det fick hon även på sittande under gång och hoppapportering.Fria följet var helt kass hon var inte med alls så det blev 5,5. Inkallning som vi kämpat med att få till där fick vi 8 helnöjd matte, Rutan full focus mot rutan men får syn på nåt vitt halvvägs jag ger nytt kommando full fart igen men hamnar utanför så jag dirigerar in henne och lägger henne så 3 extra kommando och 7 p. Hopp apport 10 tjohoo, Metall tveksamt tagande, tempo in, s sn 6. Vittring igen full focus greppar direkt rätt lägger ner nosar och tar rätt igen 5,5. Fjärren nosar när jag lämnar henne så det blev ett dk direkt flyttar lite 6. Helheten 7 splittrad hund, BRA SAMARBETE. Summa: 239 poäng ett 2:a pris och placering 2 av 6 st Hallon var den enda som inte nollade nåt moment så det var ju bra....Men fy sjutton va svår klass 3 är :-)


27 juni I dag grattar vi 7 åringarna i Mc-kullen. tyvärr fick inte Zack och Meja uppleva denna dagen men de finns i våra tankar.


24,25,26 och 27 juni Vilken helg så mycket skoj vi haft ett litet axplock.....Midsommarafton då kom Susanne med Mika och Indy, så hon fick vara med om hur vi firar midsommar hos oss tillsammans med Gunilla och Lars, en liten tillställning :-). På lördagsmorgonen lägger jag ett blodspår till Mika som dom får gå 3 timmar senare, han hittar klöven ! Därefter beger vi oss ner til Emån för det är olidligt varmt. Det blir mycket apporteringsarbete med dummys och fåglar. Gunilla är också med oss idag med sina labradorer Morris och Tess. Lördagkvällen då firade vi Linda som fyllde år...
När vi kom hem därifrån lade jag ett nytt blodspår till Mika som skulle ligga över natten.
Söndag morgon vid 10 tiden gick vi spåret även denna gång hittade han klöven...vid 12 kom Lina med sin Tillo idag var det hennes tur att vara med på träningen. Mika och Tillo ska ju vara med på jakten på specialen så bra med träning inför det.Tillo körde bara med dummies för det är det ju på arbetsprovet och Mika ville ju ha träningen med gåsen. Så det blev en jättebra träning för oss alla 5 även idag.
Måndag morgon packade Susanne in allt i bilen och begav sig hem igen till Lyneburg TACK för denna gång och välkommen tillbaka.

Mika har hittat klöven.   Tess och Gunilla har full focus   och in kommer Tess med gåsen
 

Här kommer Mika med gåsen till Susanne  Visst var det en vacker träningsplats vi hittat vid Emån  Indy med sin pappa Mika

3 generationer Hilda med sin son Mika och hans son Indy     Här kommer Indy in med en trut första gången de såg en sån fågel
 

 Susanne redo för hemresan  smart lösning i bilen för hundarna    Hallon kommer in med en kråka konstig hund hon föredrar skräpfåglar

Lina ska skicka ut Tillo i Emån efter en dummy övervakad av Susanne stadig och full focus...19 juni Tillo har varit på SSRK-utställning i Gränna det blev Very Good i öppen klass och 3 ÖKK.
Hallon for till Höglandets Bk och tävlade rally för första gången det gick helt ok. Första rundan blev det 88 poäng och placering 4 av 29 tävlande. Andra rundan fick vi 85 poäng och placering 6.
18 juni Hipp Hipp Hurra till Glasskullen som idag fyller 6 år.På bilden Spirello-Meja, Piggelin,Magum,TopHat och Nogger. Vi tänker på Calippo som fick vandra över regnbågsbron alldeles för tidigt pga av Borrelia.


13 juni Lp1, SE VCH, RLD N Tollartrollets Minerva till vardags kallad för Sindy har vandrat över Regnbågsbron Våra tankar går till Jane som mist sin kompis som hon haft så mycket roligt tillsammans med TACK för du så väl har tagit hand om henne i alla år och vi gläds åt hennes valpar i Vårblommekullen som nu hunnit bli 9 år.Sindy var efter Hircums Mireille och Tollarbos Quiz Apollon. Sindy blev 12 år och 10 månader.


12 juni Saga har varit och visat upp sig på utställning i öppen klass och det blev ett Good för hennes del.

9 juni GRATTIS till den " Tecknade kullen " som idag fyller 5 år!! Tusker-Snobben, Mika-Molle, Nisse- Scooby Doo, Jomba-Pluto och Lewis-Lufsen.
6 juni Evelina har dammat av Tindra och tävlat rally i Mästarklass och de fick 73 poäng i Sävsjö GRATTIS, än kan hon lilla Tindra!

Prispallen i Mönsterås TACK Ancie för den
 


6 juni Hallon och jag åkte till Mönsterås och tävlade lydnadstrean hon fick 235 poäng ett andra pris och en tredje placering. Nu får vi träna mer på främmande apporter och få henne till att stanna på inkallningen hur nu detta ska gå till dömde oss gjorde Magnus Johansson4 juni Håkan och Tusker åkte iväg till Hällerfors Bk och tävlade Elitspår de fick ihop 565 poäng och certpoäng placering 4 av 11 st. Idag vart det fullt på spåret och fullt på upptaget och en fin lydnad...5:a kom en annan tollare nämnligen en valp efter Tollartrollets Blå Viol nummer 6 va även det en tollare från Krokasmedens. GRATTIS till era fina prestationer.

3 juni GRATTIS till Mandelblom-Tindra, Gullviva-Sally, Blå Viol-Isa och Kattfot-Bill på er 9 åriga födelsedag hoppas att ni får nåt skojigt!

3 juni Har varit hos Lovisa och ultraljudat Maya idag och hur vi än letade så hittade vi inga valpar :-(

29 maj Håkan och Tusker åkte till ett regningt Värmland, Kristinehamn för att köra ett Elitspår de tappade tre pinnar i spåret men de fick ihop 491,75 poäng och en Godkänd runda placering 5 av 8 tävlande.Bra jobbat i åska och regn.


29 maj Krusa med matte Margaretha har gjort BPH med fina omdömen och godkänd skottreaktion i Nykvarn, GRATTIS till en trygg, energisk och skottfast och tyst jycke!


28 maj Ytterligare en tävling för Saga nu på Stenungsunds Bk inget första pris denna gång men väl ett andra på 147 poäng.

27 maj Mikkel i Tyskland har äntligen fått svar på höftröntgen och det var en fint resultat nämnligen A2 på båda höfterna nu väntar vi bara på armbågarnas resultat GRATTIS Inga!!


27 maj Lilla Saga har varit ute på tävlingsbanan med matte Elsebeth, 177 poäng i lydnadsklass 1 placering 2 av 7 st på Uddevalla Bk Grattis!22 maj Rubus har varit på utställning SSRK och han var en tollaren med Excellent så det blev Exc ÖKL och 1ÖKK.
21 maj Rubus har tävlat Rallylydnad det blev 49 poäng på första banan plac 7 av 12 och på andra banan gick det bättre 84 poäng placering 4 av 12. Så nu kan han titulera sig RLD N !!
Maj Rubus har tävlat lydnadsklass 2 det blev 124 poäng och ett 3:e pris och placering 3.

16 maj uppdaterat sidan Om oss med en hund hos fam Löfqvist

15 maj
Tollartrollets Artemis till vardags kallad Nelson efter Chip och Kaysa springer nu omkring i hundhimlen, allt gick så fort på 5 timmar var han borta....Vi tänker på Sylvia och Börje som förlorat sin trogne vän och kompis tack för att ni gav honom ett härligt liv ihop med er. Nelson fyllde 10 år i början på februari.

15 maj Tusker med familj ger sig iväg ända till Lidköping för att tävla Elitspår det blev Certpoäng med 526 poäng GRATTIS!
Jag tillbringade dagen i ett regnigt Hultsfred på deras utställning, trots regn och kyla så var alla positiva och glada och en del besökte min affär till glädje för mig. Tack så mycket!

Ny bild på Mikkel Tack Inga!

9 maj Uppdaterat sidan med våra BILAR.

7 Maj Håkan och Tusker har varit och kört spår på Sommenbygdens Bk det blev 528,25 poäng( 2 pinnar borta och bakspår ) och placering 4 av 14 tävlande
Lina och Tillo har premiärtävlat i lkl 1 de fick ihop 122 poäng ett 3:e pris och placering 9 Askersunds Bk
Karin och Smilla har premiärtävlat i appellen 7 på spåret 9,5 budföring och sen 8 or och 9 or fram till näst sista momentet apportering så fick lilla Smilla spelet gu så kul tyckte hon domarna var inte lika glada utan bröt tävlingen för Karin attans otur men både Karin och Lina har fått med sig många bra erfarenheter av tävlandet så det är bara på´t igen. Bra jobbat av er alla i värmen!!

5 Maj Maya är parad så förhoppningsvis väntas det valpar igen på Tollartrollets kennel. Planerna ändrades radikalt, fick gå på plan B, på en hane som jag tänkt använda till Mayas nästa kull men ödet ville annorlunda så det blev tidigare än beräknat återkommer med mer information senare kommer att ultraljuda när det gått en månad.

1 Maj Håkan och Tusker drog iväg på ett nytt Elitspår i Mönsterås , hittade inte en pinne ute på hygget så där försvann certet men det blev 534,5 fina poäng och placering 2.
Hallon och jag åkte till Vetlanda Bk och debuterade i klass 3 vi var 8 tävlande i klassen och vi gick och vann hade poäng på alla momenten men det räckte bara till ett tredje pris men nu är det finslip som gäller för momenten verkar hon kunna nåt så när i alla fall, det var Rebecka från Forserum som dömde. På hela tävlingen så var det bara ett ekipage som kom upp till ett första pris så det var rätt tufft.....24 april Håkan och Tusker tävlade Elit-spår i Jönköing och allt satt som en smäck idag så de belönades med CERT på 596,25 poäng placering 2 av 15 tävlande. ( Det var första certet som nån Trollunge har uppnått i spår certpoäng har vi haft men inte cert så himla roligt)  GRATTIS till en duktig spår och lydnadshund och till Håkan som tränat honom till det han är idag.24 april Labrador Småland Inoff. utställning i Moheda, vi var där med butiken och då brukar jag ställa ett par hundar också för att gynna klubben :-) Nu var det Hallon och Hilda som fick visa upp sig för domare Anette Erlandsson. Hon gillade båda och de fick Hp båda två med strålande kritik Hilda fick BIR och Bästa Jaktmeriterad sen blev hon BIS 1 Jakt och domaren tyckte hon skulle showa lite i BIS-ringen så domaren kastade iväg en dummie som Hilda fick hämta tur hon kan sköta sig trots sin ålder.:-)
23 april Premiär på Lägre spår i Hultsfreds Bk. Upptaget hyfsat poäng 8 spåret kan inte bli bättre alla pinnar 10. Avstod budföringen....På platsen så blev hon lite överraskad av första skottet skytten stod precis bakom henne ca 30 m så hon lättade men sen låg hon fint.poäng 5. Linf. 7,5/7. Framfg. 6,5 Platsl. 7,5/9,5 Ink. 9/9,5 Kryp 6/7,5 Apport 8/8,5 Hopp 10 Summa Lydn: 224 och Specialen 250 = 474 poäng och uppflyttning till Högre och placering 2av 9 tävlande.       Domare var Joakim Engdahl och Lars Hellman två nya domare från Växjö Bk


22 april Susanne och Mika har varit i Sverige och kört Godkänt i Anlagsklass Viltspår.GRATTIS !!!!!

19 april I kväll var det dags för medlemsmöte på Njudungs Bk och samtidigt prisutdelning av 2015 års priser i de olika Barometrarna. Evelina och Tindra tog emot Rallylydnadsbucklan och Hilda kom trea. Bruksbarometern vanns av Håkan och Tusker, Hallon kom trea och Maya fyra, Lydnadsbarometern vanns av Håkan och Tusker Hallon kom trea. Hallon och Maya fick ta emot uppflyttningstallrikar inom brukset.17 april Håkan och Tusker åkte till Växjö idag, nämligen Elit spår och Distriktmästerskap. Fullt på spåret, 9+8,5 på upplet. Bådade gott, lite seg på lydnaden men det blev CERT-poäng och 571 totalt Bra jobbat! De blev placerade som nr 3 på tävlingen och nummer 2 på DM. Endast 20 poäng från segraren...

16 april Håkan och Susanne har varit i Linköping och tävlat rally i Mästarklass det blev två godkända rundor med 80 resp 93 poäng.
Gripa mamma till Bärkullen har klarat sin Mästartitel i Rally.
Rubus har sprungit vänstervarv och han kammade hem BIR och sen BIG 2 detta på en inoff. utställning.

15 april GRATTIS Kaysa på din 12 års dag


13 april Ögonlysning både Hallon och Maya gick igenom Utan Anmärkning lyste gjorde Eva Gustavsson.12 april Gunilla frågade mig om jag kunde tänka mig att ta med mina tollare och hitta två till, för det behövdes några träningsobjekt till Anatomikursen för Moa Persson i Lenhovda. Ok då,  fick tag i Karin med Smilla och Lima, dom ställde också upp. 9 elever som klämde och kände och kollade rörelser samt även Moa kände igenom dom. Ja det var en upplevelse. Även för hundarna detta var dom inte vana vid och Hallon fick ju också en handler i Gunilla men de skötte sig exemplariskt. :-)9 april Debut idag för Lina och Tillo ( Lingon ) i appellklass spår och de fick ihop 233 poäng och därmed uppflytt till Lägre placering 2:a GRATTIS!!8 april Fixat lite med Gårdsbutiksidan lagt in om att vi även har kattfoder en kund tipsade om att det inte står så utförligt att vi även har det i butiken Tack snälla för ni gör mig uppmärksam på det som jag missar.


6 april I dag kom Sm ÖKK:s almanacka och se där lilla Hallon är med under Augusti passar ju bra när Hallonen är mogna och ljungen blommar :-))

5 april Idag är Ädelstenarna 10 år GRATTIS till dessa fantastiska hundar! Vi sänder en tanke till Leija och Ammi som inte finns med oss längre.På bilden är det mamma Älsa och pappa Banjo den dagen dom blev till :-))25 mars Håkan och Susanne har tävlat i "Äggarallyt" i Tranås det blev 83 poäng plac. 18 på en runda och i den andra blev det 64 poäng och plac. 39 och detta i Mästarklass Bra jobbat Grattis !15 mars Då har man varit på SmÖkk:s årsmöte i Lenhovda. Gunilla och jag åkte dit hon skulle avtackas för lång och trogen tjänst och jag för att jag än en gång skickat in ett foto till almanackan som kom med, så nu får ni njuta av ett Hallon som njuter i ljungen blir nog en höstbild vi får se när den kommer i april :-)

13 mars Idag blev det debut för Hallon i klass 2 Lydnad i Atomhallen vi var 6 tävlande. Platsen lite nosande så en 9:a där men vi var ju med i alla fall.Lite ofokuserad men hyfsat på linförigheten och rutan blev en 10 plus lite annat höga poäng men apporteringen ut och hämta och sen sprang förbi mig men kom sen in och satte sig så en 6:a och även fjärren där var hon i andra tankar så det blev en 5:a dessa moment som hon är sååå säker på attans lilla skruttunge men bevisar ju att hon är en tänkande hund och ingen robot :-)) men vi fick trots missarna ihop 163,5 poäng ett första pris och en andra placering. ( Vinnaren i klassen hade endast 2 poäng mer. )

8 mars Idag fyller Äppelkullen 7 år och så här firar Kenzo med en egen tårta GRATTIS till Aroma, Queen, Katja, Signe och Lobo (som är på bilden)7 mars Nya bilder på Rubus TACK Gunilla!

6 mars SSRK-Utställning i Moheda Vi skulle dit med affären så jag passade på att ställa alla tre. Tack snälla för hjälpen med koppelhållning medan jag var inne och sprang vänstervarv..Det var 24 tollare anmälda för domaren Jan-Erik Ek som är ny domare på rasen. 5 valpar, endast 2 hanar och 17 tikar! Av dessa vuxna hundar var det 4 st som fick CK ( 2 champion, 1 junior och 1 veteran). Hur gick det då jo så här: Hallon VG i UKL 1 UKK, Smilla Good i UKL 2 UKK dom behöver tid på att utvecklas, Maya gick i öppen klass hon fick VG och 2 ÖKK,  Hilda gick i Veteranklass där det var 4 st och Hilda vann klassen med Excellent och CK blev 2 BTKL. Bästa jaktmeriterad och i finalen blev hon BIS 2. Still going strong trots sina 11 år.
Kritik finns att läsa på deras resp sidor.3 mars Minivalpträff med Bären, Hallon, Krusbär, Lingon och Jordgubbe. Nya bilder på bären.2 mars Fina Ascot har vandrat över regnbågsbron.....Han blev 16 år och 3 månader han var efter Pepsie och Cooper. Älskad och saknad av sin familj tack till Eva-lott som tagit hand om Ascot och tänk vad mycket glädje ni haft ihop.2 mars GRATTIS till Väderlekskullen som idag fyller 11 år Snöflinga, Soldis, Solsken, Dimma, Dunder och Kuling. Vi sänder tankar till Åska och Tornado som inte finns hos oss längre.28 februari Gunilla och Rubus har tävlat Rally idag i Strömsund och det andra kvalificeringsresultatet är nu i hamn med 71 poäng i NKL.

27 februari Krusa med matte Margaretha åkte till Kungsörs Bk och tävlade lydnadsklass 2 det blev 137,5 poäng ett tredje pris och en 7:e placering av 18 ekipage.

23 februari Jag och Ewa åkte ner till Växjö Bk för att lyssna på vad Martha hade att säga om de nya reglerna inom lydnad som kommer att gälla 2017, intressant! Spännande att se hur många som kommer att tävla lydnad i fortsättningen samt vilka domare som vidarutbildar sig :)

22 februari Lite uppdateringar då det gäller kommande valpkull

20 februari Debut för Rubus och Gunilla i Lydnadsklass 1 och det gick hur bra som helst 171 poäng 1:a pris och 1:a placering GRATTIS !!!!9 februari Kaysa säger GRATTIS till Underverkskullen som idag fyller 10 år! Hoppas ni får nåt smaskigt att gnaga på. Mig veterligt är alla 7 underverken vid liv :-) Artemis "Nelson", Appollon "Håkan", Faros " Hugo", Cheops "Igloo", Kyros "Puma", Zeus "Mysan" och Sfinxen "Lucky" .


30 och 31 januari 2 st bär har varit i farten i helgen Rubus tävlade i NKL Rally och retligt nära kvalpoäng 69 poäng och en 4:e placering. Krusa var i ett ridhus och debuterade i LKL 2, hon höll inte riktigt ihop hela programmet men fram till de två sista momenten ( som hon nollade ) var det höga poäng men de fick ihop 133 poäng ett 3:e pris och en 4:e placering det är bara på´t igen På lydnaden var det Sylvia Axell som dömde på Nacka BK.27 januari Sture- Indian är nu DE-testad och han var CLEAR ett riktigt litet A-barn den där Sture :-)24 januari Rallylydnad i Motala, Susanne med Håkan var där och körde två rundor i Mästarklass det blev 1 kvalrunda på 75 poäng och placering 27, den andra rundan blev det placering 50 och 61 poäng.  GRATTIS!!!23 januari Grattis till Inga och Mikkel som idag passed the " dog driving liscence" class two !


Bilden från i somras när dom var här och vi tränade på tolling18 januari GRATTIS till " Musikkullen " som idag fyller 8 år, en tanke sänder vi till Dixie som inte längre finns hos oss, utan springer runt i hundhimlen.Må ni andra få nåt riktigt smaskigt att tugga på.


16 januari I dag har Karin och Smilla debuterat i lydnadsklass 1, Växjö Bk i Moheda Bollhall. En retlig nolla på inkallningen gjorde att det blev 137 poäng men nu har ni visat att ni kan och nästa gång ligger det absolut inga apporter bredvid planen.


13 Januari I dag ringde Cecilie från Norge och berättade att Selma hade fått somna in i början på året. Allt gick väldigt snabbt det konstaterades att hon fått borrelia och att även njurarna var påverkade, inga mediciner hjälpte så hon fick somna in alldeles för tidigt. TACK Cecilie för att du och din familj tog så god hand om Selma och jag lider med er och förstår er saknad efter denna lilla underbara hund.

1 Januari God fortsättning på det nya året!