30 år med Nova Scotia Duck Tolling Retriever.

Det var så här det började.....

1988 då hade vi Goldenretrivern Bella hon var då 5 år och en underbar familjehund, jag ville ha nåt piggare att tävla med och fick se årets julannons i Hundsport och blev helsåld på tollaren ( om jag inte har helt fel tror jag det var Liscot Turn the Page och hans bror som var på den bilden).
Efter detta så bombaderade jag Tollarklubbens styrelse med frågor och hur man får tag i en valp. Vi var även uppe hos Pia och Sture Hellman på River Ducks kennel och tittade på deras hundar de hade precis hämtat hem Harbourlights Laddie Buck som suttit i karantän i 4 månader.Han kom från Harbourlights kennel i Nova Scotia.
Ännu mer sugen blev jag på en tollare. Jag hade mycket telefonkontakt med Eva Jonsson på Drögstas kennel och i maj 1989 föddes min Titti - Drögstas Perdita. E. Harbourlights Laddie Buck U. Birdcherrys Nova.
På den vägen är det, mycket har hänt på dessa 30 år både roligt och sånt som inte är lika kul...men så är det väl när man är uppfödare.
Med Titti provade jag på det mesta och hon var även pigg på det mesta en strålande apportör.
Min dröm gick också i uppfyllelse att få se en valpkull födas och växa upp. Med allt vad det innebär.

Samtidigt som jag började leta efter en hane till Titti och hade mycket kontakt med Eva så nämnde hon att en hane var på väg hem från England och han var inköpt av en kennel i Ingatorp och på det viset lärde jag känna Gun Nilsson på Bella Novas kennel. Oj vilka långa telefonsamtal vi har haft genom åren och oj vad vi har diskuterat och ventilerat och vänt och vridit men jag har lärt mig en hel del av henne TACK för det!

Jo den hanen hon fick hem från England var Lyonhouse Andrew och han blev pappa till första kullen som föddes 91-08-08 på Tollartrollets kennel 2 hanar och 5 tikar. A-kullen.
Lyonhouse Andrew pappa till Tollartrollets första kull och även pappa till Flamman.

I den kullen behöll jag Amanda men hon visade sig få ett snett bett när hon fick sina nya tänder så när hon var drygt ett år så fick hon flytta till en familj i Sävsjö som inte brydde sig det minsta om hennes tänder.
Samtidigt började leta en ny tik och jag tyckte mycket om Andrew så vad letar man då jo efter fler tikar som han skulle para. Spader Damens kennel skulle använda honom på Bircherrys Autumn Rose och min Flame föddes i maj -92.
Innan det var dags för Flamman att användas i avel så skulle hon ju meriteras och under tiden fick Titti ytterligare en kull och denna gången med Röda Hunds And-Ivar de föddes 94-07-08 det blev 7 hanar och 1 tik. Godiskullen.

1995 var det dags för Flame att träffa Rödrävens Björnbär hos Aji Franzen resultatet blev 3 hanar och 4 tikar som föddes 95-03-07  Chevrolet-kullen och vi behöll Camaro även kallad Pepsi.

Året därpå fick Flame träffa Röda Hunds Fagre Fabian Mas-son det blev 1 hane och 3 tikar som föddes 96-04-25 Ford-kullen och i den kullen behöll jag Galaxie som fodertik.

97 blev det besök hos Pia Hellman hon ägde nämnligen en Canadaimport vid namn Kare Riverduck of  Flottatjärn han bodde i Danmark så här gällde det timing eftersom Flame inte höglöpte merän några timmar men parning blev det och ut kom 5 hanar och 1 tik de föddes 97-04-03.Kryddkullen
 

Pepsi var min läromästare hon blev så duktig inom många områden men framför allt när det gällde "skarpa" eftersök hon lyckades alltid. Trippelchampion inom lydnad,viltspår och utställning.En hund som jag aldrig kommer att glömma, tyvärr fick hon inte leva så länge så att jag fick uppleva henne gammal.

Pepsi fick åka till Täby och dejta Foxy Farms Barretos of Butch och i mars den 15 1998 fick hon 5 hanar och 3 tikar. Drickabackskullen

Penny som föddes i Fordkullen bodde hon fodervärdarna Anna och Göran Lande´n i Vetlanda så vi kunde träffas ganska ofta.
Hon fick sin första och enda kull den 99-07-08 som fick heta Spelkullen pappa till kullen var Tollarbos Rock-Cello. Kullen bestod av 5 hanar och 1 tik. Tiken Yatzy behöll vi hos fodervärden Anki Fröding men det visade sig att hon fick D på höfterna så dom planerna slogs i spillror.

På hösten 99 så styrde vi kosan mot Norge med Pepsi där fanns nämnligen den snygge hanen Siphras Finnish Pepper Vi blev väl mottagna av Gudrun och Steinar Hansen TACK för er gästfrihet. Med på resan var också Gun Nilsson.
99-11-22 föddes 3 hanar och 4 tikar Stjärnkullen. Vi behöll Sirius på halvfoder Susanne Asplund i Växjö blev intresserad av jakten och tog snabbt en etta i ukl med Chessie. Tyvärr blev det inga valpar efter Chessie och det berodde på att Finnish Pepper utvecklade PRA och då fick jag automatiskt avelsförbud på kullen mycket trist!  Men det är bara att bita ihop och kämpa vidare.

Ungefär i slutet på 2000 började jag fundera på att ha två tiklinjer ifall det händer något  med den ena så kan man luta sig mot den andra.....Flottatjärns Rocky Eliza skulle paras och jag tog kontakt med Kjell och Britt Röhr på Lusaskens kennel för kullen var helt klart intressant. Jag fick köpa en tikvalp som föddes 2001-04-19 i stamtavlan heter hon Lusaskens Vingsköna Grågås.Vi placerade henne hos fodervärd Janne Knutsson i Ekenässjön allt var frid och fröjd. Janne var nöjd med sin tik och hon meriterades på jakt och lydnad hon röntgades med A-höfter och passerade 2 år och hon skulle ögonlysas vi fick göra detta 3 gånger innan det helt konstaterades att hon hade Bakre Polär Katarakt. Där försvann den avelstiken.....

Under samma period hade jag haft mycket samarbete med Johan Körge och Kerstin Lindwall och dom erbjöd mig att leasa Hircums Mireille som var jakt-lydnad-viltspårmeriterad och jag tackade ja på stående fot.

Mirell fick valpar med Bella Novas Lockande Leonardo Musketörskullensom föddes den 2002-01-03 det blev 3 hanar och 1 tik. Milady De Winter behöll vi avelsrätten på och hon flyttade med sin mamma hem till Nybro.

Mirell fick ytterligare en kull hos oss Potatiskullen som föddes den 2003-08-20 pappa var Tollarbos Quiz Apollon och det blev 3 hanar och 2 tikar.  Minerva behölls med avelsrätt hos Jane  Karlsson i Vetlanda.

Min tanke var ju att Pepsi skulle fått ytterligare en kull och hane var bestämd Nordward Ädling som Aji köpt från Finland hon skulle bara kollas upp eftersom hon fyllt 7 år precis....pigg som en mört som alltid inga problem trodde jag men det visade sig att hon hade lunginflammation och ett litet blåsljud på hjärtat så parning var inte aktuellt. Utan pencillin och vila och hon blev frisk.
Då började jag kolla vilka tikar som Ädling skulle para och föll för Tollarbos kombination med Tollarbos Okra de Lorenzo. Jag fick lov att köpa en tikvalp och det är Tollabos Ädla Älsa...
Efter att hon fått lite meriter som en etta på jaktprov i nkl och viltspårchampion och lite lydnad och bruksmeriter så fick hon sätta små valpar till världen.

I Värnamo finns en Norrlandshane vid namn Duck Tails Muddus Regnbågsforell han fick bli pappa till Älsas första kull som döptes till olika väderlekar det var ju passande eftersom vi hann med de mest skiftande väderlekar under perioden som hon väntade valparna och medan dom bodde kvar hos oss. De kom till världen 2005-03-02 och det blev 4 hanar och 4 tikar. Snöflinga-Hilda fick stanna kvar hos oss.Väderlekskullen.

2006-04-05 föddes Älsa kull nummer två Ädelstenarna, pappa till dom blev Agrosofens Banjo som ägdes av Louise på Tollarbos hon ville själv ha en valp i kombinationen. 5 hanar och 4 tikar så det blev en tik till Louise Ametist som bor hos Katrin. Jag sparade avelsrätten på en hane Rubin och en tik Opal. Här blev det även export till Finland och Schweitz.

Minerva-Sindy lånades hem och hon fick 1 hane och 3 tikar ihop med Bella Novas Ess Copiad de föddes 2007-06-03 en av tikarna köptes av Janes barnbarn i Vetlanda så den får jag se mycket av..Vårblommekullen.

Älsa fick sin tredje kull med Kanadickens Snöstorm af Gibcha
Passade oss ypperligt i typ. 3 hanar och 4 tikar föddes 2008-01-18 varav en tik flyttade till Danmark. Vi behöll avelsrätten på två av tikarna. Spännande att följa deras väg i livet. Musikkullen.

Nu är det 2009 och nya planer på gång ...... på kenneln finns nu Älsa, Hilda och Kooiker-Kaysa och nu är det Hilda som står på tur att föda fram nya små Tollartroll!!


Nu är kull 15 född med Bruno och Hilda som föräldrar de föddes den 27 juni och det blev 5 hanar och 1 tik. MC-kullen
Tiken fick stanna kvar här hemma Electra eller som vi kallar henne Meja. Avelsrätten behölls på Boss som hamnade i Forserum hos Birgitta

Det är bara dumt att planera för det blir inte som man tror i alla fall.....
Meja denna underbara lilla hund passade mig perfekt hon gjorde imponerande arbete var hon än var och tävlade...men lycka varar ju inte för evigt hon blev sjuk vid 2 års ålder av fästingburna sjukdomar och fick somna in på djursjukhuset..Kullen i övrigt visade sig också bära på sådant man inte önskar någon både när det gällde hörselproblem och höftledsfel.

2011 och 2012 Vi hade fått lov att låna Tollartrollets Ametist av Katrin och hittade hanen Ari som ägdes av Renarders kennel vi provade och parade på två olika löp men båda gångerna gick hon tom:-(

Men 2011 planerade vi även att Hilda skulle få en chans till....letade efter en hane som hade några år på nacken frisk och inga hd-fel på syskon alltså så bra som det bara går att hitta som dessutom är A på ögon. Vi hittar Renarders Papaya Tamarillo ( Tack till Tina och Jörgen som tipsade mig om honom) När det var dags för parning bodde han hos oss en vecka och han uppfyllde vår önskan om en kull valpar som föddes den 9 juli 2011. Tyvärr ingen tik till mig däremot 5 fina hanar. En av dom Mika flyttade till Tyskland och i vår 2015 ska han förhoppningsvis bli pappa till några fina valpar.
Hilda och Rillo

Kullen nummer 16  har visat sig vara arbetsvilliga och framförallt friska en är inte röntgad men övriga är fria både fram och bak. Vilken tur att man "vågade" ta en kull till på Hilda men så klart jag hade gärnat velat ha nåt själv efter henne..

Eftersom det inte blev någon tik till mig börjar jag leta efter något nytt på nätet hittar jag Flaming Rockstars kennel i Belgien dom ska ha sin första kull och använda en hane från Canada som fanns hos Ute i Tyskland och tiken var också därifrån. Jag lyssnar runt bl.a med Anette Björgell och hon hade själv tänkt en tik därifrån att sätta ut på foder men tiden passade inte så bra. Jag tog kontakten med Jelle och han ställde sig positiv till att sälja en tik till mig efter att han kollat upp mig vill säga...och det gick tydligen bra för Maya kom till oss slutet av juli 2012.
Här är Maya dryga året. Nybliven Viltspårschampion. Hon har även klarat lydnadsklass 1 och 2. Rallylydnadsdiplom i nybörjarklass. Hon har enorm arbetsvilja inte alltid lätt att tygla men hon mognar allteftersom.
 
 

Samtidigt får jag erbjudande av Katrin att leasa Gripa till min nästa kull och planer började snurra igen vilken hane jo favorit i repris samma som kull 16 alltså Rillo. Både Gripa och Rillo flyttar in hos oss en vecka i januari 2014 och resultatet blir 8 valpar i kull 17, 3 hanar och 5 tikar så nu fick jag att välja på.

Vi bestämmer oss för att Hallon får stanna kvar på kenneln. Valparna artar sig fint och nu i januari 2015 är de 10 månader.

Inget hundliv varar för evigt så i september 2014 fick Älsa vandra över Regnbågsbron vi fick 12,5 år tillsammans. 

2016 i december var det dags att ta farväl av Hilda  en hund som satt djupa spår i mitt hjärta en del hundar gör det mer än andra.....

Den 24 mars 2017 fick Hallon tre st hanar med Redo det blev tyvärr ingen tik till mig denna gången.  Hallon fick en skada i ryggen så jag utsätter henne inte för fler kullar.... men 3 fina pojkar fick hon som alla 3 har fria höfter och armbågar samt meriteras inom lydnad,bruks, nosework och rally.

Redo och Hallon

Vi har även försökt att para Maya ett antal gånger vid två tillfällen har det blivit fina parningar men i efterhand har det visat sig att hanarna inte var dugliga har inte bestämt ännu om hon ska få nån mer chans..Nej några mer chanser blev det inte för Maya hon är nu snart 9 år ( 1 maj 2021 ) så då är hon ju också för gammal för sin första kull. Så tyvärr gick det inte som det va planerat med denna import men hon är snäll och go och med träning och tävling så lever hon ett gott liv här på kenneln.  Maya fick somna in den 6 juli 2022. 

 

25 juni 2017 inköptes en liten tik från Fågelsjöns kennel hon heter Schack i stamtavlan men vi kallar henne Chessie. Nu håller vi alla tummar för att hon ska växa upp till en frisk och duktig hund. 

 

Chessie är nu drygt 3 år och hon är meriterad röntgad och genomgången frisk som en nötkärna. Så nu väntar vi bara på att hon ska börja löpa......vilket förhoppningsvis blir runt årsskiftet 20-21

Hon började ju löpa lite tidigare än beräknat så det blev parning den 20 november och idag den 3 januari -21 visar hon alla tecken på att vara dräktig. Beräknad valpning omkring den 20 januari.

Visst blev det valpar nämnligen, de föddes på dygn 63 den 21 januari,  7 st. 5 hanar och 2 tikar pappa till kullen är Buddy (Flottatjärns Buddy af Latino ) 3 " gamla " valpköpare hittade tillbaka till oss vilket känns hedrande att de vill ha en ny valp från oss. 

Har nu idag den 9 december 2022 bestämt att jag inte tänker låta Chessie få fler valpar. Har ju heller inga i min uppfödning att låna in av mina tidigare linjer de är ju helt enkelt för gamla. Så vi får se hur det blir i framtiden om nåt nytt köps in eller man får helt enkelt vara nöjd med vad man åstadkommit sedan 1991 då första kullen föddes här....

Vill också passa på att TACKA alla mina underbara valpköpare som visar upp Trollungarna på alla möjliga sätt utan er ingen kennel, nu blickar vi framåt och bokar in sommarträffen i juli, då har vi gemensam träff för kooiker och tollare varje år.

Va glad jag blir att du orkat läsa ända hit :-)......